*Nettavisen* Økonomi.

Nel-aksjen stuper fra start

SEKSPLOSJON: Nel-aksjen får juling etter eksplosjonen i Sandvika mandag. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Nel Hydrogen er ned hele 23 prosent rett etter børsåpning.

11.06.19 10:37

En av de mest omsatte aksjene på Oslo Børs får juling etter den eksplosjonsartede brannen på stasjonen på Kjørbo i Sandvika mandag. Nel leverer hydrogen til denne stasjonen.

Hydrogenselskapet skriver i en børsmelding at det ennå er for tidlig å spekulere på årsaken til eksplosjonen, men de stenger inntil videre ti andre stasjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

STUPER: Nel-aksjen faller over 20 prosent fra start etter at selskapet stenger ti stasjoner.


Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier til Nettavisen Økonomi at Nel har vært en av de mest populære aksjene blant selskapets kunder i lang tid. Det gjelder både omsetning og generell interesse rundt selskapet.

Nel-aksjen hadde for et par uker siden siden steget over 200 prosent det seneste året og hele 63 prosent de seneste tre månedene.

Markedsverdien var på hele 10,5 milliarder kroner, og i løpet av kort tid har hydrogenselskapet gått fra å være et lite selskap til faktisk å ha en høyere markedsverdi enn Norway Royal Salmon og Borregaard.

Falt 40 prosent

Men de seneste dagene har aksjen som svinger ekstremt mye, falt tilbake. Kl 09.10 tirsdag var aksjen ned hele 23 prosent, 10 minutter senere var kursfallet på 19 prosent. Markedsverdien var tirsdag morgen redusert til 6,5 milliarder, altså et fall på nesten 40 prosent i løpet av kort tid.

De største aksjonærene i Nel er utenlandske og norske fond. Det er ingen kjente privatpersoner blant de 20 største aksjonærene i selskapet. Aksjen har til tross for de store kurssvingningene (se grafen under) vært en stor favoritt blant Nordnets kunder.

Klikk på bildet for å forstørre.

SVINGER ENORMT: Den kraftige kursoppgangen i Nel Hydrogen startet for alvor sommeren 2018. De seneste ukene har aksjen falt kraftig tilbake, som understreker risikoen.

Imponerende

-Omsetningsmessig er også dette selskapet imponerende. Både på Oslo Børs og blant våre kunder er det en av de desidert mest omsatte aksjene så langt i år. Av en total omsetning på 8 milliarder kroner for enkeltaksjer i slutten av mai måned, stod Nel for over 1 milliard av dette, sier Johannesen.

Uttalelsen kommer før gårsdagens eksplosjon. Konfrontert med den seneste utviklingen, sier Johannesen nå:

-Nel er blitt en ordentlig «folkeaksje» blant våre kunder, og dette har vært en fantastisk reise så langt i år. De siste dagene har dog vært et mareritt for aksjonærene, med nedsalg fra de største investorene, samt eksplosjonen i går som har gjort sitt til fallet.

Opp 25 prosent

-Allikevel er aksjen opp nesten 25 prosent siden årets begynnelse. Har man sittet med aksjen siden årets begynnelse, har man fortsatt over det dobbelte av Hovedindeksen i verdioppgang.

Enkelte dager har det faktisk vært høyere omsetning i Nel-aksjen enn i det desidert mest verdifulle selskapet på Oslo Børs, Equinor. Det sentrale spørsmålet blir da hvorfor det har vært denne voldsomme økningen i aktivitet for Nel-aksjen.

-Det kommer stadige signaler mot at hydrogen blir mer og mer aktuelt for spesielt tungtransport-industrier. Her er Nel i førersetet med sin teknologi. I det siste har selskapet også satt i gang og signert flere spennende prosjekter ,blant annet med Nikola. Her er det potensial til å bli betydelige avtaler frem i tid, sier Johannesen.

Internasjonal interesse

Samtidig er det økt interesse fra internasjonale investorer, spesielt Tyskland, California og Asia. Den sterke kursoppgangen frem til slutten av mai, førte også til at stadig flere av Nordnets privatkunder har tatt gevinst i Nel aksjen.

Aksjen var i slutten av mai den mest solgte aksjen blant Nordnet-kundene, med et nettosalg på 42 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag