Nede i saken kan du søke på navnet på din arbeidsgiver/bedrift for å se om du kan bli rammet av streiken.

BJØRVIKA (Nettavisen Økonomi): Midnatt kan 28.000 medlemmer av Fellesforbundet være tatt ut i streik.

Det er fristen riksmekler Mats Ruland har sammen Jørn Eggum i Fellesforbundet og og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri for en løsning. Men partene kommer ikke i mål før fredag, og det kan drøye.

På spørsmål fra Nettavisen om Ruland er det en reell streikefare, svarer han til Nettavisen ved 23-tiden:

– Det er en reell streikefare, det er det ingen tvil om. Dette er en av de største og viktigste meklingene vi har gjennom året og kanskje størst betydning for lønnsoppgjøret som sådan.

– Streikefaren er helt reell, også her, det er den i ethvert oppgjør. Jeg er optimist og håper vi kommer i mål, men det er ganske mye som må på plass, sier riksmekleren en snau time før fristen går ut. Det blir altså forhandlinger gjennom natten.

Les også: Vant kampen mot Nav - måtte ta regninga selv: Nå kan alt bli snudd på hodet

Tøffe parter

Ruland sier tonen er som den har vært hele veien, men partene har sine interesser de skal ivareta. Men det er ingen tvil om at det er vanskelig det de holder på med.

– Klimaet er profesjonelt, men partene er dyktige og tøffe og ikke redd for å stå på kravene sine, sier Ruland.

Lønnsrammen er naturligvis et stort spenningsmoment, men der er det øredøvende taushet fra mekleren som skal få dette viktige oppgjøret i havn.

Les også: Lønnsdommen alle har ventet på: Her er vinnerne og taperne

Ikke voldsom fremgang

Da Nettavisen snakket med Ruland ved 19-tiden, sa han:

– Vi jobber i stor grad videre med de samme problemstillingene og kommer til å bli sittende ganske intensivt utover kvelden. Det er en jevn, men ikke voldsom fremgang, ingenting som er avklart, men en bevegelse i meglingen.

– Hvordan vil du beskrive tonen mellom partene?

– Som den pleier å være. De snakker godt sammen, men er ikke enige om alt. Så blir dette gradvis vanskeligere utover i meglingen, posisjonene satt sammen på spissen. Jeg tror det er liten sannsynlighet for at vi blir ferdig til midnatt og ser for meg at de holder på gjennom natten, sier Ruland.

Les også: – Vi skal ikke rane bedriftskassene

Her kan du søke på navnet på din arbeidsgiver/bedrift for å se om du kan bli rammet av streiken:

Alltid vanskelig

Han ville ved 17-tiden ikke gå konkret inn på kravene som det fortsatt forhandles om.

– Frontfaget er alltid vanskelig, og det er vanskelig. Så får vi se om det blir mer krevende enn tidligere oppgjør, men det er ingen tvil om at det er ordentlig vanskelig, sa riksmegleren.

Jørn Eggum sa at alle oppgjør lever sitt eget liv, men forbundslederen er optimist.

– Så får vi se om vi går gjennomført et frontfagsoppgjør som står seg. Det er syv timer igjen, men vi er vant med at dette trekker ut og megler til vi får et resultat som vi kan leve med.

– Det er mye som står på spill, vi gir oss ikke, og vi har alle spørsmålene i arbeid. Men selv om det er vanskelig, er det ikke sånn at det er helt stopp. Det skjer en offensiv megling, men om vi lykkes. det gjenstår å se, supplerte Stein Lier-Hansen.

Lønnskravet fra Fellesforbundet er ennå ikke kjent, men forbundet har et ufravikelig krav om reallønnsvekst. Det betyr at lønnsveksten i år må overstige den forventede prisstigningen på 3,3 prosent.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets har spådd en samlet lønnsvekst i år på 4 prosent. Det inkluderer lokale lønnstillegg.

Les også: Her er gjennomsnittslønnen i 361 yrker

Tvungen mekling

Fellesforbundet og Norsk Industri startet mandag denne uken tvungen mekling. Hvis partene ikke kommer til enighet innen midnatt eller i morgen, kan så mange som 28.000 medlemmer av Fellesforbundet tas ut i streik.

I tabellen under har vi satt opp de 50 største bedriftene der Fellesforbundet har medlemmer. Aibel Haugesund er mest utsatt med 627 streikende.

Både Eggum og Lier-Hansen var tidligere i uken optimistiske til en løsning, men Lier-Hansen regnet ikke med å komme frem til en løsning innen natt til fredag.

- Jeg har stor tro på at vi skal klare å komme i mål, men det er noen vanskelige saker å gjenstår. Frontfagoppgjørene er alltid vanskelige, og det kommer til å være vanskelig i år også, sa Ruland på en pressekonferanse mandag.