*Nettavisen* Økonomi.

Netcom: - Kritikken er urimelig

Netcom-ledelsen mener det ikke er rimelig å kreve at selskapet lever opp til de forpliktelsene de påtok seg da myndighetene ga Netcom tillatelse til å bygge ut UMTS-nettet.

27.05.04 12:06

Post- og teletilsynet påpeker i et brev til Samferdselsdepartementet torsdag at Netcoms tredjegenerasjons mobilnett (UMTS) foreløpig bare når drøyt 1,5 millioner mennesker her til lands. I konsesjonen som ble gitt av departementet, forpliktet Netcom seg til å nå over 3,4 millioner mennesker 31. mars i år.

- Urimelig
Tilsynet ber departementet vurdere å ilegge Netcom tvangsmulkt. Den oppfordringen mener Netcom-ledelsen er urimelig. Selskapet mener de 2 milliardene Netcom har brukt på UMTS-nettet så langt beviser at de satser tungt på å gi norske mobilbrukere tilgang til ny og forbedret teknologi.

- Jeg synes det vil være urimelig å få en slik mulkt. Investeringsviljen vår er det beste bevis på at vi kommer til å sette alt inn på å få UMTS opp å gå, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i Netcom til TV 2 Nettavisen.

Sliter med kvaliteten
Sverige og Danmark har for lengst åpnet sine UMTS-nett for sluttbrukerne, mens Netcom ikke vil gi sine kunder tilgang før 1. mars neste år.

- Telefonene finnes ikke i markedet i tilstrekkelig antall. Dessuten oppleves ikke kvaliteten på de tilgjengelige telefonene som god. Vi vil at GSM og UMTS skal fungere sømløst, slik at kundene ikke merker noe, sier Wormdahl.

Ifølge kommunikasjonssjefen er brukerne i de landene som har tatt i bruk UMTS plaget av at nettet er ustabilt.

- Det er lite begeistring å spore blant dem som bruker det. Kvaliteten er for dårlig; mange går tilbake til GSM fordi systemet oppleves som ustabilt, forklarer hun.

Nøler med å ta ny teknologi i bruk

Klikk på bildet for å forstørre.

Wormdahl trekker fram den såkalte GPRS-teknologien som eksempel. Netcoms GPRS-nett sto klart i februar 2001, men det er først nå at brukerne for alvor har tatt i bruk de nye tjenestene.

- Folk tar i bruk nye tjenester, slik som WAP og MMS. Det er først nå er det så mange telefoner i markedet at MMS oppfattes som hensiktsmessig som kommunikasjonsform. Det viser at kundene ikke er opptatt av teknologi, men hva de kan bruke teknologien til og hvilke tjenester som finnes. Det håper vi myndighetene aksepterer, framholder hun.

Lover 3,3 millioner nordmenn tilgang
Netcom-ledelsen mener dialogen med myndighetene er god, til tross for den krasse kritikken fra Post- og teletilsynet. Nå vil selskapet forsøke å blidgjøre byråkratene ved å trappe opp investeringstakten.

Når nettet åpnes for allmennheten 1. mars neste år, skal Netcom ha puttet 2,5 milliarder kroner i UMTS-nettet. Samme dato vil 3.365.000 nordmenn ha tilgang til nettet, lover Wormdahl.

- Vi jobber i henhold til konsesjonen, påpeker hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.