*Nettavisen* Økonomi.

Netcom kan få tvangsmulkt

Foto: (Foto: Nokia)

Netcom holder ikke det de lover når det gjelder utbyggingen av neste generasjons mobilnett i Norge. Post- og teletilsynet vil ilegge selskapet tvangsmulkt.

Det går fram av et brev Post- og teletilsynet har skrevet til Samferdselsdepartementet. Det er departementet som eventuelt har myndighet til å ilegge Netcom tvangsmulkt.

Oppfyller ikke kravene

Det var opprinnelig fire selskaper som fikk konsesjon til å bygge ut neste generasjons mobilnett, populært kalt UMTS, her til lands. Nå står bare Telenor og Netcom tilbake.

Netcom forpliktet seg opprinnelig til å utbygge nettet slik at 3.365.000 personer i Norge hadde tilgang innen årsskiftet 2002/2003. Telenor nøyde seg med et mål på 1.490.000 personer innen samme dato.

I et eget stortingsvedtak fikk både Telenor og Netcom utsettelse til 31. mars 2004. I en kontroll foretatt i mars avslører post- og teletilsynet at det kun er Telenor som greier å holde det de har lovet.

Netcoms UMTS-nett nådde faktisk bare drøyt 1,5 millioner mennesker i Norge den 1. mars i år. Det er bakgrunnen for at Post- og teletilsynet ber departementet vurdere en tvangsmulkt.

Ikke åpnet for Hvermansen

Tilsynet retter også krass kritikk mot Netcom fordi selskapet ikke tilbyr egne SIM-kort slik at UMTS-nettet kan tas i bruk. Telenor tilbyr slike SIM-kort for testformål, men heller ikke markedslederen har åpnet UMTS-nettet for allmennheten.

Selskapene har tidligere unnskyldt seg med at forsinkelser på utstyrssida og mangel på håndsett beregnet for UMTS har gjort det umulig å åpne nettene for sluttbrukere, men Post- og teletilsynet mener den begrunnelsen ikke holder. En lang rekke europeiske land har nå åpnet sine tredjegenerasjonsnett, inkludert Sverige og Danmark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.