Gå til sidens hovedinnhold

Netflix knuses av konkurrentene

Stadig flere strømmekunder velger andre tjenester.

Netflix var lenge den ubestridte kongen av strømme-TV, men nå har de fått tøffere konkurranse enn noen gang.

Det vises ikke minst i de siste abonnementstallene, som bekrefter at Netflix nå for alvor taper terreng i kampen om kundene.

Allerede forrige måned ble det kjent Netflix bare økte antallet abonnenter med fire millioner i første kvartal. Dette høres kanskje ikke så verst ut, men var mye lavere enn ventet, og i USA og Canada, som er det viktige markedet, var veksten på bare 450.000 abonnenter. Alt i alt ble resultatet det verste kvartalet for strømmevekst i selskapet noensinne, og aksjen falt kraftig på børsen.

Les også: Netflix-kollaps på børs etter elendige tall

Helt annet

Tallene for konkurrentene var derimot noe helt annet.

Det store Disney-konsernet la frem tall for første kvartal torsdag, og de viser at de øker antallet abonnenter med ni millioner abonnenter, altså over dobbelt så mye som Netflix.

ViacomCBSs nye strømmetjeneste Paramount+, som også nå har blitt lansert i Norge, økte på sin side antallet abonnementer med seks millioner globalt, altså 50 prosent mer enn den mye større konkurrenter Netflix.

Les også: Ny gigant går i strupen på Netflix

Om ikke det var nok, så leverte HBO Max, som ikke kommer til Norge før til høsten, en abonnementsvekst på tre millioner bare i USA, altså mer enn seks ganger så mye som Netflix.

Bekymring

Tallene til konkurrentene bør gi Netflix en viss grunn til bekymring. Begrunnelsen for de svake Netflix så langt i 2021 ifølge selskapet selv var at slutten på korona-pandemien gjorde at at folk har andre ting å gjøre enn å sitte foran TV-en og sluke seier som «Bridgerton» og «The Crown». I lys av de langt sterkere tallene til Disney og HBO, er det stor grunn til å tvile på den forklaringen.

Noe som imidlertid er tilfelle er at Netflix hadde færre store seriepremier i år enn normalt, samtidig som konkurrentene brenner mye penger i jakten på å bygge opp en katalog av serier som kan måle seg med Netflix på sikt.

Tjener mer

Netflix tjener dessuten mye mer per kunde enn konkurrentene, med en gjennomsnittlig inntekt per kunde som er over dobbelt så høy som Disney+.

Disney+, HBO Max og Paramount+ er nemlig fortsatt store tapsprosjekt for morselskapene, mens den langt mer modne strømmetjenesten Netflix tjener bra med penger.

– Netflix er i en annen vekstfase enn de andre strømmetjenestene. Det vil være mange år før de andre tjenestene tjener penger. De inngår gigantiske veddemål og vil være ledende på kostnader i mange år, sier Paolo Pescatore, analytiker i PP Foresight, til Financial Times.