Netflix vil revurdere investeringene i Georgia om abortlov trer i kraft

UT MOT ABORTLOVER: Netflix er den første store aktøren som offentlig går ut mot de strenge abortlovene. 

UT MOT ABORTLOVER: Netflix er den første store aktøren som offentlig går ut mot de strenge abortlovene.  Foto: AFP PHOTO / Ryan Anson

Strømmegiganten med advarsel til delstaten.

28.05.19 19:15

LOS ANGELES (Nettavisen): Abortdebatten raser i USA. Flere delstater har vedtatt eller er i ferd med å vedta svært strenge abortlover, noe som har ført til store protester.

Georgia er blant delstatene som har innført såkalte hjerteslag-lover som begrenser abort til de første seks ukene av graviditeten. Nå kan det se ut til å få konsekvenser for delstaten, skriver Business Insider.

 

Georgia er et viktig sted for film- og TV-produksjon, blant annet på grunn av gunstige skattefordeler. Hele 455 film- og TV-prosjekter ble gjennomført der i 2018, noe som tilførte hele 82 milliarder kroner til delstatens økonomi.

Netflix hardt ut

Flere i Hollywood er imidlertid blitt skeptiske til å gjennomføre prosjekter i Georgia etter at den kontroversielle abortloven ble vedtatt.

Les også: Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov

Nå har Netflix blitt den første store aktøren som offentlig går ut mot delstatene som innfører abortlovene. Strømmegiganten har blant annet filmet «Stranger Things» i Georgia.

- Vi har mange kvinner som jobber i produksjoner i Georgia. Deres rettigheter, i likhet rettighetene til millioner av andre, vil bli sterkt begrenset som følge av denne loven, uttaler innholdssjef i Netflix, Ted Sarandos, til Variety.

INNHOLDSSJEF: Ted Sarandos.  Foto: (Netflix)

- Det er grunnen til at vi jobber med flere for å kjempe mot dette i retten. Ettersom lovgivningen ennå ikke har blitt implementert, vil vi fortsette å filme der mens vi også støtter partnere og artister som velger å ikke gjøre det, fortsetter Sarandos.

Innholdssjefen kommer også med en advarsel til delstaten.

- Skulle det tre i kraft, må vi revurdere hele investeringen vår i Georgia, sier Sarandos.

Andre store studioer som Variety snakket med, ville ikke kommentere Georgias abortlover.

Protester

Fra før er det kjent at Kristin Wiigs nye komiserie «Barb and Star Go to Vista Del Mar» har trukket seg fra å filme i delstaten. Flere produksjonsselskaper har også uttalt at de ikke vil filme i Georgia som følge av abortloven. En rekke skuespillere og andre kjendiser har også vært klare i sin motstand.

Tirsdag forrige uke ble det arrangert protester mot destrenge abortlovene som er vedtatt i delstater som Alabama, Mississippi, Georgia, Ohio og Kentucky.

Demonstranter samlet seg både i Washington og andre storbyer. Arrangørene hadde på forhånd varslet at folk kom til å fylle gatene i alle landets 50 delstater samt Puerto Rico.

Utenfor Høyesterett i Washington stilte folk opp med plakater som «Mitt raseri får ikke plass på denne plakaten» og «Abort er en helsetjeneste».

Fakta

Fakta om abortlovgivningen i USA

Kritikere mener at lovgivingen er i strid med en høyesterettsdom fra 1973 der det ble fastslått av abort var lov i hele USA.

Flere av de nye abortlovene er allerede blitt klaget inn for amerikanske domstoler, og sakene kan komme til å bli anket helt til høyesterett.

Selv om de aktuelle delstatene ikke har lagt ned forbud mot abort, så er restriksjonene blitt så strenge at kvinner risikerer å ikke vite at de er gravide før det er for sent å ta abort.

Alabama er den delstaten som har gått aller lengst. Der er abort kun tillatt hvis det er fare for mors liv. Leger som utfører inngrepet, risikerer å bli dømt til 99 års fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.