Gå til sidens hovedinnhold

Nett-bibliotek fra Yahoo

Internettgiganten Yahoo skal gjøre det Google ikke har fått til - bygge et internettbibliotek for kopibeskyttet material.

Open Content Alliance er et prosjekt som Yahoo støtter sammen med andre partnere, og planlegger å gi deg tilgang til digitale versjoner av bøker, akademiske avhandlinger, video og lyd, melder AP.

Frivillig
- Mye av materialet er kopibeskyttet innhold som forfattere og forleggere selv har gitt fra seg frivillig, sier David Mandelbrot, Yahoo nestsjef for søkbart innhold, til nyhetsbyrået.

Andre deltakere i alliansen er blant andre Adobe, Hewlett-Packard og universitetene i California og Toronto.

Selv om Yahoo skal drive søkemotoren på www.opencontentalliance.org, blir alt innhold gjort tilgjengelig for indeksering av andre søkemotorer.

Vil ta Google
Ved å stille seg bak prosjektet håper Yahoo å overgå Google, som har ett års forsprang på å skanne og indeksere bøker slik at mer litteratur og akademisk forskning blir tilgjengelig.

Alliansen kommer ikke til å legge ut kopibeskyttet material uten tillatelse fra forlegger eller forfatter. Dermed vil store deler av innholdet du finner på ditt nærmeste bibliotek neppe være å finne i Yahoos internettavdeling.

Mer kontroversielt
Google på sin side prøver å lage et så fullstendig internettbibliotek som mulig, men deres metode er betraktelig mer kontroversiell.

Selskapet planlegger å indeksere millioner av kopibeskyttede bøker fra tre store universtitetsbibliotek - Harvard, Stanford og Michigan - med mindre rettighetshaver gir beskjed til Google innen 1. november.

Det har fått flere forleggere og forlag til å fly i luften, og interesseorganisasjoner for forfatter har også tatt tak i saken. The Author’s Guild, som representerer 8.000 forfattere, saksøkte forrige måned Google for brudd på åndsverksloven.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken