Nettavisen misbrukt i svindelforsøk for Bitcoin-reklame

SVINDEL: Nettavisen er misbrukt i svindelaktig reklame. Slik ser svindelsiden ut - skremmende lik en Nettavisen-artikkel.

SVINDEL: Nettavisen er misbrukt i svindelaktig reklame. Slik ser svindelsiden ut - skremmende lik en Nettavisen-artikkel. Foto: Skjermdump

Det som ligner en spesialreportasje om John Fredriksen på det som ser ut som Nettavisen, er bare svindelaktig reklame for en Bitcoin-side. Nettavisens sjefredaktør anbefaler å være obs på svindel.

02.07.19 22:49

Deler av designet ligner Nettavisen Økonomi. sin side på en prikk, mens brødteksten er helt ulik slik den virkelige Nettavisen utformer artiklene sine. Det finnes heller ikke en ingress i saken.

Falskt

Alle lenkene på hele siden går direkte til en nettside om Bitcoin Code, som på dårlig norsk forteller deg hvordan du tilsynelatende kan tjene store penger på Bitcoin.

Selve nettadressen er også totalt ulik den Nettavisen opererer med. Den falske artikkelen har en lang nettadresse som starter med «norway-today.com/Fredriksens-Nettavisen», etterfulgt av en drøss med bokstaver og kodeord.

I artikkelen kommer det blant annet fram at en som tilsynelatende er redaktør i avisen har testet Bitcoin Code, som er det det reklameres for i saken, og er avbildet sammen med familien sin. Dette er ikke vanlig praksis i Nettavisen.

FALSK VS. EKTE: Til venstre ser du brødteksten i svindelartikkelen, mens du til høyre ser hvordan en ekte Nettavisen-artikkel er utformet. Foto: Skjermdump

Fakta

Bitcoin

Vær varsom

Sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen sier det er viktig å være obs på at slik svindel finnes.

- For å være sikker på at det er Nettavisen du er inne på, bør du ta en titt på nettadressen for der skal det komme tydelig fram at du er inne på nettavisen.no, sier han.

Noe annet du også kan se på er starten på nettadressen, for på Nettavisen står det «https://» før «nettavisen.no», mens på den falske siden starter de rett på «norway-today.com» uten noe foran.

- Det kan samtidig være lurt å sjekke at du er på et sikkert nettsted. Et hengelås ved siden av nettadressen viser at du er på et sikkert nettsted, slik som Nettavisen. Foran den falske nettadressen står det «ikke sikker», forklarer Stavrum.

SIKKER NETTSIDE: Foran Nettavisens nettadresse vises et hengelås-symbol, som symboliserer at nettstedet er trygt og ekte. Svindelsiden hvor Nettavisen er misbrukt, er helt tydelig en ikke sikker nettside. Foto: Skjermdump

Også andre norske medier har opplevd lignende svindelforsøk tidligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.