Nylig tok flere Nettavisen-ansatte den nye testen.

Med støtte fra Norges forskningsråd har nemlig Vitas, som er en anerkjent analyselab på Forskningsparken i Oslo, utviklet og validert en test for covid-19 i tørkede blodflekker. Testen kommer snart til salgs på markedet for både privatpersoner og bedrifter.

I videoen øverst i saken kan du se hvordan testen ble utført.

Les også: - Jeg har begynt å gå med maske når jeg skal ut fordi det nærmest har blitt et slags gruppepress å gjøre dette, ikke fordi jeg er overbevist vitenskapelig

- Livsviktig at bedriftene kommer i gang

Testen tas hjemme, og sendes til Vitas for analyse og tolkning av prøveresultat. Svaret får du en ukes tid senere, via en nettside hvor du logger inn med koden som lå i testkitet.

Resultatene for de fleste har kommet, og alle de 19 prøvesvarene var negative. Det vil si at disse ansatte trolig ikke har hatt koronaviruset for 14 dager siden eller mer.

- Når alle 19 testene i Nettavisens redaksjon var negative, så tyder det på at de ansatte har fulgt smittevernreglene og at smitten har vært mindre utbredt i samfunnet enn mange har trodd, sier sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Les også: Forskere: Snus kan hjelpe mot koronaviruset

- Nettavisen og andre medier har en samfunnskritisk funksjon i slike krisetider. Vi må jobbe og skaffe informasjon til leserne, selv om det er en pandemi i samfunnet, sier han.

Han forteller at Nettavisen har vært nøye med smittevernstiltak i perioden, og det ser ut som de har virket.

- For norsk økonomi og for vår felles velstand er det livsviktig at bedriftene kommer i gang etter nedstengningen og at folk kommer tilbake på jobb. Sånn sett er det veldig oppmuntrende at det begynner å komme tester som gir relativt gode svar på om man har vært smittet, forklarer han.

Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.

Sjekker antistoffer

- Vi kan måle antistoffer i blodet mot SARS-CoV-2. Det vi kan måle er IGG - det langvarige antistoffet, som viser om du har hatt koronaviruset for mer enn 14 dager siden, sa Thomas E. Gundersen, administrerende direktør i Vitas, til Nettavisen i midten av mai.

Selv om testmetoden er både ferdigutviklet og validert, ønsket de å teste 1000 personer i ulike bedrifter for å få tilbakemelding om blant annet hvor brukervennlig testen er - før den tilgjengeliggjøres for alle. Samtidig vil de kartlegge hvor mange som har hatt koronaviruset.

- Vi har mottatt cirka 600 prøver, og av disse har vi per 27. mai 444 prøvesvar klare. Blant disse fant vi 19 positive svar, noe som utgjør 4,4 prosent, sier Gundersen.

Les også: Ansiktsmaske-guiden: Disse maskene er mest effektive (+)

Alle kan kjøpe testen

Selv om dette tallet er noe høyere enn de 1-2 prosentene som FHI tidligere har gått ut med, er disse tallene ikke helt sammenlignbare. Resultatene fra Vitas viser nemlig om man har hatt koronaviruset for 14 dager eller mer siden, og det er en test folk bevisst har valgt å ta.

- Blant disse er det en del personer som har vært i nær familie med en påvist smittet, forteller han, og legger til:

- Man kan også anta noen av dem som kjøpte testen har følt seg dårlige, og dermed har gruppen noe større sannsynlighet for å teste positivt sammenlignet med resten av befolkningen.

Første uken av juli ble testen tilgjengelig for alle som ønsker å kjøpe den. Informasjon om hvor den kan kjøpes, kan du finne gjennom Vitas sine nettsider.

Testen tilfredsstiller de krav som er nødvendige for å kunne tilbys i det norske markedet.