– Jeg blir beskyldt for å ha sagt en sjofel møkkamelding overfor en Rødt-politiker. Jeg visste ærlig talt ikke hvem hun var, og selvsagt står jeg ikke bak en slik konto, sier Kjell Erik Eilertsen til Nettavisen på spørsmål om påstanden.

Den 6. november var det en konto ved navn Tor Hell som skrev en grovt hetsende melding mot Rødt-politiker Sofia Rana. Hun sitter i Oslo-bystyre, og er vararepresentant til Stortinget for Rødt.

I Twitter-meldingen sto det:

«Nokre gongar når eg drikk kvit brennevin, så kan eg skriva på ein måte som blir oppfatta som aggressivt og sint. Men det er eg ikkje, eg skriv på denne måten for å få fram ein provokasjon, det klarte ikkje denne hora @sofierana82 frå Pakkisstan å forstå, derfor vart eg blokkert»

Les mer: Johan Golden med stikk til Atle Antonsen i «Misjonen»

– Sjofel møkkamelding

Deretter kom det en påstand fra Twitter-brukeren «FlinkenKjekken» om at det var Kjell Erik Eilertsen som skjulte seg bak denne kontoen. Det avviser han på det sterkeste. Flere med politiske eller lederposisjoner trykket liker på denne Twitter-meldingen om at Eilertsen sto bak.

– Det er ikke du som står bak kontoen?

– Det er overhodet ikke meg. Jeg har en Twitter-konto og en Facebook-konto. Og jeg kan diskutere med hvem som helst der. Og jeg innrømmer at jeg har hatt krass tone overfor noen, men å bli beskyldt for å drive en anonym konto for å skrive møkkameldinger til folk, blir for dumt, sier han.

Rødt-politikeren tok kontakt

Rødt-politiker Sofia Rana tok kontakt direkte på SMS med Eilertsen om det var han som sto bak kontoen.

– Det eneste jeg har å si er at det var noen på Twitter som hevdet det var han som sto bak den kontoen. Jeg spurte han direkte. Jeg så han ringte meg, men har vært opptatt og har ikke ringt tilbake, sier Sofia Rana til Nettavisen.

– Tror du på han, at det ikke er han som står bak?

– Ja. Altså, jeg har ikke gjort noe mer forsøk på å finne ut om det var det, sier hun.

Brukeren ble slettet kort tid etter påstanden dukket opp, samtidig som det rant inn med uhyggelige meldinger mot Eilertsen. I all hovedsak kom meldingene fra anonyme kontoer.

– For et bunndyr

Les mer: Johan Golden med stikk til Atle Antonsen i «Misjonen»

«Det skulle faen ikke forundre meg. For et bunndyr», skrev en konto. Kontoen som hevdet det var Eilertsen som sto bak kommenterte at den falske profilen ble slettet på følgende måte: «Hey! The anus has left Twitter.», en annen svarte at «May he burn in hell». Enda en kommentar hevdet at han var et «gigantisk rass**l. Rasist og voldssiklende apekatt».

Eilertsen selv mener dette gir en innblikk i hvordan personhets på nett arter seg, eskalerer og heies frem av mange. Han mener årsaken er at han var en av journalistene som sto bak Finansavisens publisering av serien som ble kalt «Innvandringsregnskapet» i 2013. Sakene var basert på SSB-tall, men førte til en voldsom politisk debatt.

– Jeg hadde for lengst gitt opp Twitter. Det er et sted med bare korte møkkakommentarer den ene eller andre veien, og altfor mange kontoer er anonyme, sier Eilertsen.

Les også: Fortalte Solvang om astronomisk skatteregning

Men han aktiverte kontoen igjen etter han begynte å skrive kommentarer, blant annet for Nettavisen som spaltist, om kraftmarkedet. Samtidig innrømmer han å ha gått over streken flere ganger, men mener det må være mulig å legge ting bak seg.

– Det er liksom greit å hetse hvis du er på venstresiden

– Du har en ganske krass tone i sosiale medier?

– Jeg innrømmer at jeg har hatt en krass tone overfor andre. Men jeg har slettet og dementert det. Tidligere har jeg også altfor ofte svart på personangrep med personangrep. Det er en tabbe og har vært dumt. Svarer man med samme mynt blir man aldri ferdig, sier han og legger til:

– Men det virker som om man slipper unna hvis man skriver stygge ting så lenge man tilhører venstresiden.

– Har du eksempel på det?

– Ja. Nylig i en tråd hos Rødt-politiker Mimir Kristjansson opplevde jeg at jeg diskuterte politikk, og ble umiddelbart beskyldt for å være umenneskelig og inhuman.

Innrømmer egne feil: – Det var dumt, og jeg har dementert det

Les også: Tar bladet fra munnen om kompisen: – Noe gærent har jeg gjort

– Du skrev også en kommentar på et lukket Facebook-forum i 2014, etter du hadde publisert innvandringsregnskapet om at du «ikke liker arabere, pakistanere og somaliere».

– Det var overhodet ikke offentlig ment. Det var en liten lukket Facebook-gruppe. Jeg har beklaget på det sterkeste og dementert det. Jeg mente å si at jeg ikke liker islamister. Debatten handlet om IS, sier han og legger til:

– For selvfølgelig er ikke alle fra en bestemt nasjonalitet islamister. Men det er nå åtte år siden. Jeg synes vi må lære oss å legge ting bak oss, og bli ferdig med det. Ellers vil vi fortsette slik i uendeligheten, sier han.

Sjikane på nett

Mye av det han skriver handler ofte om utredninger, tall og statistikk. Han mener det medvirker til at han blir oppfattet som mer følelseskald.

– Det er jeg overhodet ikke. Det er bare å spørre mine nærmeste, sier han og legger til:

– Det virker som at på venstresiden er det lov å gå til personangrep, og være stygg i meldingene, fordi de vil godt. Men hvis man er til høyre for midten, blir man antatt å ikke være like snill og god. Da slipper man iallfall ikke unna.