Fredag ved lunsjtider ble det kjent at Jens Stoltenberg er utnevnt til ny sentralbanksjef i Norges Bank.

Nato-sjef Stoltenberg har en CV svært få - om noen - nordmenn kan matche, selv om erfaringen innenfor pengepolitikk er begrenset. Der står han i sterk kontrast til Ida Wolden Bache, som i dag er visesentralbanksjef i Norges Bank, og også en sterk søker til jobben.

Les også: Raser mot Stoltenberg-ansettelse: - En uklok beslutning

En av de som reagerer kraftig er Financial Times-reporter Robin Wigglesworth, som mener at det først og fremst er bakgrunnen fra Arbeiderpartiet, og ikke faglige kvalifikasjoner, som gjør at Stoltenberg får jobben.

Se video av Gunnar Stavrums første reaksjon etter utnevnelsen av sentralbanksjefen:

Rune Todmen By, som er professor i lederskap ved Universitet i Stavanger, mener også at det er Stoltenbergs nettverk i Norges makt-elite som gjør at han pekes ut til toppjobben i sentralbanken.

Les også: Privat middag med sentrale Ap-profiler: Husker ikke om han nevnte Ida Wolden Bache

MDG-politiker Eivind Trædal mener ansettelsen tyder på at nettverk er helt avgjørende ved utdelingen av toppjobbene i Norge.

Twitter-bruker Martin Wilhelmsen mener ansettelsen tyder på at Norge er, eller i det minste fremstår som, en bananrepublikk - og viser til at Stoltenbergs tette koblinger til finansminister Vedum og statsminister Støre.

Der får han støtte fra en annen Twitter-bruker, Thomas Klæbo.

Les også: Stortingsflertallet skeptisk til Jens Stoltenberg som sentralbanksjef

Twitter-bruker Thomas Høy mener på sin side at Stoltenbergs Ap-koblinger er spesielt problematiske med tanke på hvor viktig politisk uavhengighet er i jobben som sentralbanksjef. Sjefen for Norges Bank må som kjent av og til gjøre beslutninger som ikke er populære hos politikerne, som å sette opp renten.

Professor ved Universitet i Oslo, Kristian Gundersen, mener at ansettelsen viser at man ikke kan nå til topps i Norge gjennom kvalifikasjoner, men at nettverk i det han omtaler som 'den herskende klasse' er nødvendig.

Mens Twitter-bruker Per Ståle Honning velger å finne en spøkefull tilnærming til ansettelsen.

Twitter-bruker Are reagerer spesielt på at Stoltenbergs manglende pengepolitikk-kompetanse skal kompenseres ved at Ida Wolden Bache, som altså også var aktuell som sentralbanksjef, skal være hans nestleder.