Gå til sidens hovedinnhold

Netthandelen opp 40 prosent

Klesbransjen slet i mars, men det er en kraftig økning i netthandelen.

Det var uendret volum for detaljhandelen fra februar til mars, men det var forskjeller mellom de ulike bransjene. Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver at klesbutikkene stod for det største bidraget som trakk volumet i detaljhandelen ned i mars.

Nedgangen kommer etter en stor økning i bransjen i februar. Innføring av strenge smitteverntiltak i midten av mars,, var medvirkende årsak til denne nedgangen.

Koronapandemien traff som kjent Norge i mars 2020, som førte til en umiddelbar nedgang i handelen Ett år senere er omsetningsvolum for detaljhandelen totalt 6,7 prosent høyere i mars 2021 enn i mars 2020.

Les også: Full krise for skobutikkene: - Kjempedramatisk

Bunnivå i fjor

Og, netthandelen er hele 41 prosent høyere i mars 2021 enn i samme måned i 2020 kalenderjustert volum. For klesbutikkene er netthandelen opp 40 prosent etter svært lav omsetning for denne bransjen i mars 2020.

SSB skriver at butikkhandel med klær var på sitt laveste nivå i kalenderjustert volum i mars 2020 siden begynnelsen av 2000-tallet.

På den andre siden var det en oppgang i salg av dagligvarer som bidro til å trekke volumet i detaljhandelen opp. Ifølge SSB hadde dagligvarebransjen hen økning i sesongjustert omsetningsvolum på 2,9 prosent fra februar til mars.

Les også: Denne bransjen blir vinneren i 2021

Langt over normalt

Generelt har koronapandemien og tilhørende restriksjoner ført til at nordmenn kjøper mer varer på bekostning av tjenester. I tillegg påvirkes tallene for handelen i Norge av nedgang i grensehandelen og mindre reising.

Disse store endringene i handlemønsteret gir store utslag i de sesongjusterte tallene til SSB. Omsetningsvolumene i detaljhandelen ligger fortsatt langt over nivåene som var før pandemien.

Les også: Krisetall for Norges største kleskjeder i 2020

DNB skriver i sin morgenrapport at de tror den negative trenden i handelen fortsatte i mars, med en nedgang på 0,2 prosent fra februar. Hvis de hadde fått rett, vil nivået likevel være nesten 7 prosent høyere enn i mars 2020. Fasiten ble en økning på 6,7 prosent.

Og gjennomsnittsforventningen er mer optimistisk med en økning på 0,6 prosent. Verken DNB eller gjennomsnittet traff altså blink, men DNB var nærmest.

Nytt navn, flere varer

Detaljhandelsstaistikken er for øvrig utvidet med handel med og reparasjoner av motorvogner og agentur- og engroshandel, unntatt motorvogner.

Samtidig har statistikken byttet navn fra Detaljomsetningsindeksen til Varehandelsindeksen. Den nye indeksen dekker dermed en større del av forbruket til husholdningene.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen