*Nettavisen* Økonomi.

New York-børsen med historisk stup - oppgang i Asia

NEW YORK STOCK EXCHANGE ligger i Wall Street i hjertet av finansdistriktet i New York City.

HISTORISK FALL: Dow Jones-indeksen har bare to ganger tidligere falt like mye som den gjorde mandag. Illustrasjonsfoto: New York Stock Exchange på Wall Street i hjertet av finansdistriktet. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

New York-børsene stupte mandag, og den industritunge Dow Jones-indeksen falt med 12,9 prosent, den største nedgangen på en dag siden 1987.

17.03.20 06:20

Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen falt med 12 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 12,3 prosent.

Dow Jones-indeksen har bare to ganger tidligere falt like mye som den gjorde mandag, 19. oktober 1987 da den stupte 22,6 prosent og 28. oktober i 1929 da den falt med 13,5 prosent.

Les også: Demokratene i USA foreslår ny krisepakke

Aksjehandelen på de asiatiske børsene hentet seg inn igjen ved lunsjtider etter å ha åpnet med nedgang tirsdag.

Nikkei-indeksen åpnet ned 3 prosent da børsene i Japan åpnet tirsdag og fulgte den globale trenden med virusfrykt og markedsnedgang.

Nikkei-indeksen åpnet ned 3,02 prosent til 16.528,11 poeng tirsdag, men hentet seg inn i løpet av formiddagen og la på seg 0,7 prosent til 17.148,39 ved lunsjtider. Hongkong økte 0,9 prosent, og børsene i Thailand og Australia la også på seg, mens andre markeder falt.

Les også: Gigantselskapet Amazon skal ansette 100.000 personer

Panikkbrems på tre ganger - hittil

Mandagens kraftige nedgang i New York begynte alt fra morgenen av og førte til at den såkalte panikkbremsen (circuit-breaker) ble slått på og handelen ble stengt i et kvarter. Dette har skjedd hele tre ganger i løpet av de siste seks børsdagene.

Panikkbremsen slås på når S&P 500-indeksen faller med mer enn 7 prosent.

Nedgangen var bred og rammet alt fra storbanker til oljeselskap og store teknologiselskap.

Les også: Regjeringen har laget liste over jobber som er viktigst under koronakrisen

Børsverdien på flyprodusenten Boeing falt med hele 23,8 prosent mandag, Citigroup-aksjen falt med 19,6 prosent og JP Morgan Chase og Bank of America falt begge med rundt 15 prosent.

Oljeselskapene Chevron og Halliburton raste også i verdi, henholdsvis med 16,4 og 16,9 prosent. Det skjedde etter at prisen på nordsjøolje falt med 3,8 dollar fatet til 30,05 dollar.

Ikke beroliget

Børsraset kom til tross for at den amerikanske sentralbanken søndag overraskende kuttet styringsrenta til bankene med et helt prosentpoeng til mellom 0 og 0,25 prosent i et forsøk på å beskytte amerikansk økonomi mot følgene av korona-pandemien.

Millioner av amerikanere sitter nå i hjemmekarantene eller er permittert, og virksomheter over hele landet har måttet stenge dørene.

Myndighetene har pålagt barer, restauranter, kasinoer og treningssentre å stenge, og oppfordrer folk til å avstå fra reiser. Alt dette har ført til en kraftig oppbremsing i økonomien.

Vage løfter

Markedene har heller ikke latt seg berolige av president Donald Trumps løfte om 500 milliarder kroner i føderale midler for å bekjempe epidemien, eller de mer vage løftene han har kommet med om skattelettelser og krisehjelp til næringslivet.

Presidenten har samtidig høstet skarp kritikk for å ha kuttet i budsjettet til USAs senter for smittevern CDC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag