New York til bunns

Foto: Richard Drew (AP)

Etter bred nedgang mandag har New York-børsen stupt til sitt laveste nivå på 11 år.

24.02.09 09:58

Frykt for at den amerikanske staten skal overta 40 % av aksjene i Citygroup sendte verdens største og viktigste aksjemarkedet ned til sitt laveste nivå siden mai 1997.

Både Dow Jones og S&P 500-indeksen falt godt over tre prosent, ned til et nivå som Wall Street ikke har sett på nesten 12 år.

Dow Jones har ikke vært lavere siden 7. mai 1997, mens S&P 500s forrige bunnotering er fra 11. April 1997.

Fallet fortsetter i Asia i natt
I Tokyo lå Nikkei-indeksen ved åttetiden norsk tid 1,5 prosent lavere enn gårsdagens sluttkurs. Aksjekursene falt sterkt ved børsens åpning, men har tatt seg opp igjen utover den japanske handelsdagen.

Det japanske aksjemarkedet har nå tapt halvparten av sine verdier siden i fjor sommer, og med unntak av en bunn i fjor høst har ikke indeksen vært lavere på mange tiår.

I Hongkong er også aksjemarkedet ned, med 3,1 prosent så langt. Kursene falt sterkt ved åpningen ved 03.00-tiden norsk tid, men har tatt seg noe opp igjen i morgentimene norsk tid.

Smittet av New York
Begynnelsen på nattens fall i Asia var gårsdagens fall i New York.

Nasdaq tapte også stort mandag, men har klart seg bedre enn de andre indeksene så langt i år.

Kursene steg faktisk litt fra morgenkvisten på grunn av meldinger om at myndighetene vil øke sin eierandel i Citigroup til mellom 25 og 40 prosent. Det dempet frykten for at amerikanske banker vil bli helt nasjonalisert, og finansaksjene hadde faktisk en god dag.

Men bekymringene tok snart overhånd, og finansaksjene klarte ikke trekke lasset alene, ettersom investorene ikke har tiltro til at myndighetene klarer å stabilisere finansmarkedene.

- Det er rett og slett ingen som vil kjøpe nå, sier investeringsdirektør Ron Kiddoo i Cozad Asset Management til CNN.

President Barack Obama lovet mandag å halvere budsjettunderskuddet han har arvet fra sin forgjenger innen 2013, uten at det trakk børsen i riktig retning.

Stresstester bankene
Analytiker Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets mener at det viktigste i finansmarkedet i går var skjebnen til Citygroup og resten av det amerikanske banksystemet.

- Finansdepartementet, Federal Reserve og de tre andre offentlige organer kom med en felles uttalelse om at man denne uken skal starte med stresstesting av ulike banker, skriver Orskaug i sin morgenrapport.

Testen skal sjekke om bankene er solide nok til å motstå nye bølger av tap. Og er det ikke nok sikkerhet, vil staten stå klar med penger dersom ikke private investorer vil.

- En viktig grunn til at amerikanske bankaksjer har svekket seg ytterligere den siste tiden er frykten for at slik kapitalpåfylling vil medføre en nasjonalisering av bankene, med en total utvanning av eksisterende aksjonærer, forklarer Orskaug, som likevel stiller spørsmålet om kanskje nettopp nasjonalisering må til for å reparere bankene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.