OSLO BUSINESS FORUM/LILLESTRØM (Nettavisen): – Jeg skriver for fortiden. Trikset er å skrive på en måte som interesserer det nåværende publikumet. Så spør man seg selv om det ville ha interessert et publikum for 30 år siden. Det maksimerer muligheten for at den leser om 30 år også.

Det sier New York Times-bestselger Nassim Taleb, en av årets foredragsholdere på næringslivskonferansen Oslo Business Forum.

– Ting som er interessante nå, og som var interessante for 100 år siden vil være interessante i fremtiden også, legger han til.

Den libanesiske matematikeren og essayisten er kjent for svart-svane teorien som beskriver hendelser som er nærmest umulige å spå, men som medfører enorme konsekvenser for samfunnet.

Boken lanserte han rett før finanskrisen, og gjorde han kjent som mannen som forutså finanskrisen, og tjente gode penger på det.

Vil gi Putin en boks med sjokolade

Nå er han i Norge for å snakke om hvordan ledere og samfunnet bør forholde seg til usikkerhet.

Ett av de første temaene er energikrisen. Før foredraget hadde han sagt til moderator og investor Peter Warren, at han ønsket å gi Vladimir Putin en boks med sjokolade.

Bakgrunnen for ønsket, er at han mener Putin har fremskyndet en helt nødvendig energi-omstilling i Europa.

– Hva som skjer nå, er at sjokket vil gjøre Europa klar over at de trenger en energipolitikk, sier Taleb.

Han mener Putins trekk tvinger hele verden til å handle raskere.

– Uten Putin hadde vi ikke snakket så mye om energipolitikk, sier han på konferansen.

– Vi må slutte med de gale ideene

Taleb sammenligner dagens situasjon med energikrisen på 1970- og 80-tallet - bortsett fra at forurensing og klimaendringer ikke var like mye på agendaen da. Taleb tror verden vil ha billig energi en gang i fremtiden, men legger til at han håper det ikke er fossil energi som forsyner oss.

I samtalen kommer Warren og Taleb også inn på temaet kryptovaluta. Taleb er nemlig ikke spesielt begeistret for Bitcoin.

– Nå som rentene er oppe på et rimelig nivå, betyr det at vi vil slutte å ha slike gale ideer.

Dette begrunner han med at årene med 0 prosent i rente har skapt fenomener som Bitcoin.

– Du skaper bobler, og tumorer som Bitcoin, og verdipapirfond som ikke burde ha eksistert, men som har eksistert i 15 år, har essayisten tidligere uttalt.

Tar skyhøye priser

Det er gründerne Christoffer Omberg og Marius Wang som har hentet inn Taleb og en rekke andre profilerte mennesker til forumet. Duoen kan fortelle at foredragsholderne i år vet å ta seg betalt.

– Foredragsholderne har nesten økt prisene med 2-3 ganger. De har blitt ekstremt bortskjemte. De har tatt skyhøye priser under koronaen for å delta digitalt, sier Omberg til Nettavisen.

I år har foredragsbudsjettet vært på 10 millioner. Duoen går ikke ut med hva hver enkelt av foredragsholderne tar betalt.