Gå til sidens hovedinnhold

Newcastles ufattelig rike eiere sjokkerer: – Fotballens falske moral vil kollapse

De nye eierne er ikke bare rike. De er rikere enn eierne til samtlige Premier League-klubber kombinert.

Du har sikkert fått det med deg, men: Torsdag ble det klart at Saudi-Arabias statlige investeringsfond kjøper Newcastle United.

Mohammad bin Salman, Saudi-Arabias kronprins, er styreleder i fondet som kjøper 80 prosent av aksjene i klubben.

Amnesty raste mot oppkjøpet da Nettavisen tok kontakt torsdag. Les hele saken her.

20 ganger så rik som Manchester City-eieren

Men hvem er de nye eierne, og hvorfor vil de eie Newcastle United?

Her er noen raske fakta om Public Investment Fund (PIF) og oppkjøpet:

  • Investeringsfondets estimerte verdier er på rundt 320 milliarder pund, eller 3.740,8 milliarder kroner. Det tilsvarer like under en tredjedel av det norske Oljefondets markedsverdi.
  • Newcastles nye hovedeiere er altså rundt 20 ganger så rik som Manchester Citys styrtrike hovedeier Sheikh Mansour. Chelseas eier Roman Abramovich er kjent for de fleste som meget velstående, men hans nettoformue utgjør litt over tre prosent av PIFs verdier.
  • Saudiaraberne kjøper opp Newcastle United for en sum som for dem må sies å være småpenger - om lag 3,5 milliarder kroner. Britiske Amanda Staveley har ledet transaksjonen og vil få plass i styret. Brødrene David og Simon Reuben, fra en av de rikeste familiene i Storbritannia, er også en del av handelen.

Verdiene til Newcastles nye eiere er større enn den samlede formuen til alle hovedeierne i Premier League til sammen (se faktaboks under).

Qatar har kjøpt Paris Saint Germain, mens Abu Dhabi har kjøpt Manchester City. Oppkjøpet av Newcastle United markerer Saudi-Arabias store inntreden i fotballverden.

Saudi-Arabias investeringsfond har gjort betydelige investeringer i store selskaper de siste årene, inkludert Boeing, Uber, Facebook og Citigroup.

I fjor kjøpte fondet også 0,3 prosent av norske Equinor - og var på et tidspunkt den 19. største eieren i selskapet. Per juni 2021 er imidlertid ikke PIF en av de 20 største eierne av den norske oljegiganten.

Mange hevet også øyenbrynene da det saudiarabiske fondet lovet å investere 40 milliarder kroner sammen med amerikanske Blackstone i amerikansk infrastruktur i 2017. Gigantinvesteringen ble offentliggjort i forbindelse med daværende president Donald Trumps besøk i hovedstaden Riyadh.

Jubler og raser

Selv om det saudiarabiske fondet er tett knyttet til det oljerike og eneveldige monarkiet, mener Premier League at Saudi-Arabia som stat ikke blir majoritetseier i Newcastle. I en uttalelse skriver Premier League:

«Vi har fått rettslig bindende forsikringer om at Kongeriket Saudi-Arabia ikke vil kontrollere Newcastle United».

Uttalelsen blir latterliggjort av menneskerettighetsorganisasjonen Fairsquare, som mener det ikke er noe Premier League kan mene.

– Styrelederen i Public Investment Fund er Mohammed bin Salman, som i praksis er Saudi-Arabias leder. Ethvert forsøk på å skille disse enhetene er latterlig, sier Fairsquare-direktør Nicholas McGeehan.

I en melding skriver PIF at oppkjøpet av Newcastle United er i tråd med deres målrettede strategi innenfor nøkkelsektorer som for eksempel sport og underholdning. Fondet skriver at det vil investere langsiktig, dyrke klubbens potensial og støtte opp om klubbens historiske betydning.

Flere av klubbens supportere, spillere og klubblegender - inkludert Alan Shearer - jubler over det gigantiske oppkjøpet. Andre, blant annet The Guardians fotballkommentator Barnay Ronay, fortviler.

– Newcastles saudiarabiske overtakelse vil gjøre at fotballens falske moral vil kollapse, skriver kommentatoren i en artikkel der han latterliggjør Premier League for å invitere inn en «blodig, undertrykkende og dypt diskriminerende stat».

Hatice Cengiz var gift med Jamal Khashoggi, den regimekritiske journalisten som Saudi-Arabia innrømmet at ble drept i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018. Hun oppfordret Premier League til å ikke godkjenne oppkjøpet.

– Det er forferdelig å se at kronprinsen er nære ved å få hva han vil ha: Å renvaske sitt eget rykte og å ødelegge sportens rykte, sa Cengiz før oppkjøpet var klart til Daily Telegraph.