Gå til sidens hovedinnhold

NHO krever mer kompensasjon til reiselivet

Regjeringen må umiddelbart følge opp de nye koronatiltakene med å forbedre og forlenge kompensasjonsordningene for reiselivet, krever NHO.

– Vi har forståelse for behovet for smitteverntiltak, men konsekvensen er at uforutsette kostnader igjen veltes over på reiselivsbedriftene. Når staten innfører så inngripende tiltak over natten, må også staten ta en større del av kostnadene, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv i en pressemelding.

I tillegg til kompensasjonsordningen mener NHO at staten må dekke arbeidsgivers lønnspliktperiode og forlenge permitteringsperioden.

Les også: Nyt fridagene: Snart blir du snytt for fire av fem «gratis» fridager

– Urimelig

Krohn Devold peker på at de nye tiltakene vil treffe hele reiselivet, men spesielt en allerede hardt rammet serverings- og overnattingsbransje. Skjenkestopp betyr i praksis nedstenging av veldig mange bedrifter, framholder hun.

– Primært burde det ha kommet en lovendring som reduserer arbeidsgivers lønnspliktperiode fra ti til to dager, i slike tilfeller. Det er urimelig at bedrifter som må permittere etter myndighetenes tiltak, blir sittende igjen med så store lønnskostnader, sier NHO-direktøren

Men dette vil ta tid, erkjenner hun.

– Derfor vil en raskere løsning være å regne arbeidsgivers lønnspliktperiode som en fast kostnad og dermed innlemme den i kompensasjonsordningen, sier Krohn Devold.

Les også: Her er Norges tryggeste yrker: Ingvild og Solveig er nærmest garantert jobb i 20 år

Fem tiltak

Hun vil ha disse fem strakstiltakene på plass:

* At kompensasjonsordningen forlenges så lenge reiselivet rammes av smitteverntiltak, og i hvert fall fram til sommeren.

* At kompensasjonsordningen omfatter flere kostnader som for eksempel råvarer/lagervarer og kostnader knyttet til smitteverntiltak. I tillegg må levedyktige bedrifter som har falt utenfor ordningen blir kompensert.

* At arbeidsgivers lønnspliktperiode må reduseres fra ti til to dager. Man bør dessuten fjerne de fem lønnspliktdagene i lønnspliktperiode to.

* At permitteringsperioden må forlenges utover 52 uker, i alle fall fram til sommeren.

* At lønnstilskuddsordningen forbedres.

(©NTB)

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken