Gå til sidens hovedinnhold

NHO og Virke om videreføring av skjenkestopp: Regjeringen setter tusenvis av arbeidsplasser i fare

Reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold i NHO er skuffet over at regjeringen ikke følger FHIs anbefaling om å oppheve den nasjonale skjenkestoppen. Også Virke reagerer.

– Det vil øke konkursfaren i reiselivet og setter tusenvis av arbeidsplasser i fare. Nasjonal skjenkestopp er et altfor inngripende tiltak for kommuner med lave smittetall, og regjeringen bør la hver kommune følge opp sin reelle smittesituasjon sammen med næringen, sier Krohn Devold i en pressemelding.

Hun vil nå at kompensasjonsordningen skal utvides til å dekke en større del av arbeidsgivers lønnsplikt. Finansminister Jan Tore Sanner har varslet en ny krisepakke fra regjeringen i slutten av måneden.

– I tillegg må regjeringen inkludere flere kostnader som råvarer og kostnader knyttet til smitteverntiltak. Det er bare noen av tiltakene som haster å få på plass, sier Krohn Devold.

Les også: Støre: Lærere og skoleansatte må prioriteres i vaksinekøen

Har lite å si for dem som sliter

Virke reagerer også på koronalettelsene til regjeringene, og påpeker at det ikke hjelper næringslivet. Regjeringen åpner for inntil fem gjester i hjemmet og letter på tiltakene i skolene. Men pubene og restaurantene får fortsatt ikke skjenke alkohol.

– Selv om regjeringen kommer med noen lettelser, har dette svært lite å si for de delene av næringslivet som står med kniven på strupen, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Han peker blant annet på serveringsbransjen, reiselivet og treningssentrene som i praksis har yrkesforbud, samtidig som de må planlegge for hverdagen etter krisen.

Les også: Barneombudet glad for tiltakslettelser for barn og unge

- Risikerer konkursras

Virke ønsker at regjeringen kommer med en plan som varer til mange nok i befolkningen er vaksinert til at samfunnet kan gå tilbake til en mer normal situasjon.

«På kort sikt bør kompensasjonsordningen inkludere de ekstra kostnadene som disse restriksjonene gir bransjene som rammes hardest» skriver Virke i en pressemelding mandag.

– Her synes jeg regjeringen har vært på etterskudd. Regjeringen burde ha vært mye mer offensiv, og sørget for forutsigbarhet for virksomhetene våre. Vi risikerer et konkursras i månedene som kommer, akkurat i det vi begynner å se slutten på dette, sier Horneland Kristensen.