STORTINGET (Nettavisen): NHO omtaler budsjettforslaget som en vanskelig dag for norsk næringsliv.

– Dette blir veldig vanskelig for norsk næringsliv med en massiv overføring fra privat til offentlig sektor, uttalte Ole Henrik Almlid, NHO-sjef til Nettavisen.

Han la ikke skjul på at forslagene i statsbudsjettet vil være vanskelig for NHOs medlemmer.

– Jeg blir lei meg når bedrifter legger ned investeringsprosjekter. Det endelig budsjettet gir lite håp, sa han og understreket:

– Vi trenger å bygge landet og skape arbeidsplasser.

Virke: - Det er nesten som man ikke tror det

Virke er nært sagt også oppgitt over årets budsjettforslag:

– Det er nesten så man ikke tror det. Nå må vi jobbe for å få en justering i dagene framover. Mange kommer til å slite med å få betalt regningene sine. Alle får mindre penger mellom hendene, uttaler Stian Sigurdsen, direktør for samfunnskontakt i Virke, til Nettavisen.

Han lurer på om regjeringen har sittet i et mørkt rom uten å snakke med næringslivet.

– Næringslivet blør egenkapital og sliter med renter og lavere inntekter . Staten øker inntektene med 40 milliarder, sier Sigurdsen.

Frp: – Han er nå avgiftskongen

Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson i Frp, er heller ikke imponert. Han mener at det er de eldre som er tapere i årets budsjett, etter kutt med en 1 milliard i rehabilitering og omsorgsboliger.

Frp-leder, Sylvi Listhaug, sparer ikke på adjektivene idet hun kommenterer statsbudsjettet i Stortingets vandrehall:

– Dette er tidens skatte- og avgiftsbombe. Budsjettet er dramatisk for folk og spesielt bedrifter i Sør Norge som har fått økte strømutgifter – de har nå fått et skattesjokk, sier hun til Nettavisen, og påpeker:

– Staten blir rikere, og bedrifter fattigere.

– Summen her er at staten beriker seg på bekostning av folk og bedrifter, sier Frp-lederen, som mener at Vedum overgår Rødt sitt skatte- og avgiftsønske, og omtalte finansministeren som tidenes skatte- og avgiftskonge.

– Skattejakten til Vedum er oppsiktsvekkende, sier Listhaug.

Støre: –Frp er til å kjenne igjen

– Under Sylvi Listhaug er Frp til å kjenne igjen, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NTB. Støre er på budsjettdagen i Praha, i et europeisk ministermøte om gass-situasjonen.

Støre mener Frp har gått bort fra den ansvarlige linjen for oljepengebruk han mener ble fulgt under Siv Jensen, og viser til at både Listhaug og Frp-veteran Carl I. Hagen har tatt til orde for å bruke mer oljepenger i statsbudsjettet.

– Det avviser vi. Det vil drive opp prisene, drive opp rentene og skade folks økonomi, sier statsministeren.

Han kommer samtidig med en utfordring til Høyre og Frp, som han mener utgjør alternativet til den sittende Ap-Sp-regjeringen.

– De må avklare om det er denne pengebruken og disse prinsippene for håndtering av olje- og gassinntekter og pensjonsfondet som skal gjelde, sier han.

Når det gjelder mulige konflikter mellom Ap og Sp, vil ikke Støre røpe hvilke budsjettsaker det har vært vanskeligst for de to partiene å enes om.

– Jeg har veldig god erfaring fra denne arbeidsøkta med budsjettet, sier Støre.

Rødt: – Køen på fattighuset øker

Marie Sneve Martinussen, stortingspolitiker for Rødt lot seg heller ikke begeistre.

– Regningen sendes til barnefamilier – som har fått et kutt på halv milliard kroner, sier Sneve Martinussen, til Nettavisen.

Ikke overraskende mente hun at de som har minst betaler regningen.

Hun påpekte at samtidig som tre av Norges største dagligvareaktører til sammen gikk med 20 milliarder i overskudd i fjor, øker køene på fattighuset.

Miljøpartiet De Grønne: – Det er skammelig

– Budsjettet tar oss lenger unna å løse krisene i vår tid – både når det gjelder klimamål og kutt i bistandsbudsjettet, sier Lan Marie Berg, til Nettavisen, og utdyper:

– Det er skammelig i en situasjon hvor Norge tjener masse penger på olje og gass. Regjeringen reduserer drivstoffavgiften samtidig som de øker el-avgiften, sier hun.

På spørsmål om hva som opprører henne mest i budsjettet, sier hun at det er skuffende at i en tid der klimaendringene rammer oss mest fortsetter regjeringen å satse på olje.

Berg stilte også spørsmål ved at det ikke skal brukes mer penger på bistand til fattige land, som hun understreket at ikke vil øke inflasjonen.

Ap: – Mer klimavennlig budsjett enn tidligere

Klima- og miljøminister, Espen Barth Eide (Ap) roste naturligvis regjerings budsjett:

– Dette budsjetter er mer klimavennlig enn tidligere budsjetter, sier Eide.

Han mener at sjansen for å nå klimamålene vil bli lettere å nå med blant annet innføring av et klimastyringsbudsjett.

Krf: Skuffet over bistandsbudsjettet

Kjell Inge Ropstad, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti er opprørt over et kutt i bistandsmidlene. Ropstad sier at de i tiden fremover vil ansvarliggjøre SV.

– Dette betyr reelle kutt for verdens fattigste. Norge vil vise resten av verden at selv om de har ekstra inntekter så kutter de til verdens fattigste likevel, uttaler han til Nettavisen.

Venstre: Vedum har drevet et narrespill

– Her har Vedum drevet et narrespill, og viser at statens utgifter forsetter som før. Senterpartiet har gått til valg på en rekke løfter de ikke holder. Klimapolitikken settes på pause, sier Sveinung Rotevatn, nestleder for venstre til Nettavisen.

Stramt budsjett

Torsdag la regjeringen frem årets statsbudsjett. Det har vært store forventninger knyttet til årets budsjett grunnet høy prisvekst og økte renter. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gjentok for pressen i den tradisjonelle gåturen fra ministerens bolig til Stortinget at den eneste kuren for å dempe prisveksten er å stramme inn.

Les alt om statsbudgettet i Nettavisens Nyhetsstudio

I budsjett-talen la Vedum vekt på at verden ser ganske annerledes enn den så ut da regjeringen la frem plattformen sin på Hurdal for ett år siden. Han understreket at vi står foran en krevende tid med høy prisvekst og krig i Europa.

– Faren for at prisveksten biter seg fast er der, det må vi unngå. Vi må øke tryggheten i vanlige folks hverdagsøkonomi, sa finansministeren til Stortinget.

Han kunne fortelle at i forslaget til nytt statsbudsjett vil de redusere oljeinntektene med 316 milliarder kroner - det er 18,3 milliarder mindre enn fjoråret.

– Situasjonen vi står i nå løses ikke med å bruke mer penger, men mindre, sa han.

– Budsjettforslaget vil oppfattes som stramt, sa Vedum.