Gå til sidens hovedinnhold

Nicolai Tangen ba oljefondsjef Yngve Slyngstad om tjeneste like etter luksusturen

– Jeg lurte på om jeg kunne spørre deg om en liten tjeneste, skrev Nicolai Tangen i en e-post til avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad etter luksusturen.

I e-poster DN har fått tilgang på viser at den nyutpekte oljefondsjefen Nicolai Tangen hadde kontakt med avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad like etter den beryktede luksusturen til USA.

– Jeg lurte på om jeg kunne spørre deg om en liten tjeneste? Dine sko som leder av Nbim blir veldig vanskelig å fylle, men noen må jo forsøke, og vi var så vidt innom dette i Philadelphia. Hadde du hatt 30 min på et tidspunkt for å fortelle meg hva jobben innebærer med politiske føringer, muligheter og den slags?,» skriver Tangen i en epost til Slyngstad 6. januar 2020, ifølge e-poster DN har fått innsyn i.

Les alt om luksusturen her: Krever granskning etter oljefondsjefens luksustur: – Virkelig bekymringsfullt

Dette er altså etter den store luksusturen til flerfoldige millioner kroner hvor blant annet avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad var til stede. Men Tangen vedgikk i Kveldsnytt søndag 19. april at han og Slyngstad snakket om jobben på turen.

- Vi hadde én samtale på seminaret i Philadelphia hvor vi snakket i ganske generelle termer om viktigheten av fondet i Norge og at fondet skulle få en god ledelse. Men han oppfordret meg ikke til å søke, og han snakket ikke om meg som en potensiell kandidat. Og etter det har vi ikke snakket sammen før jeg ble utnevnt, sier Tangen i intervjuet.

Han hevder han ikke hadde noen planer om at han skulle sitte i den stolen nå da han var på det seminaret.

Guttedrømmen

Men da Tangen ble utnevnt i slutten av mars, sa han dette på pressekonferansen:

- Dette er ikke bare drømmejobben min, dette er guttedrømmen.

I Kveldsnytt parerte Tangen dette med at oljefondet ikke eksisterte da han var gutt.

- Det jeg mente, var at jeg har lyst til å bruke evnene mine og finanskunnskapen til noe godt for samfunnet. Nei, det lå ikke i kortene da jeg var i Philadelphia at jeg skulle søke på den jobben.

Drømmeseminar

Turen var beskrevet som «drømmeseminaret» til Tangen, og involverte en rekke samfunnstopper som blant annet Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var med på selve seminaret, og har fått kritikk for ikke å være åpen nok om deltagelsen.

I e-posten ber Tangen Slyngstad om et møte i London, der han har bodd og ledet fondet Ako Capital.

Les mer: Om Sting, skatteparadiser, oljefond og Tangen

– I januar kontaktet jeg en rekke personer i Norge som kunne gi nyttige innspill til mine forestående intervjuer. Jeg klarerte med Norges Banks rådgiver at det var ok å gjøre intervjuforberedelser på denne måten, da rekrutteringsprosessen var offentlig kjent gjennom stillingsannonsering. Min emailforespørsel til Yngve Slyngstad ble ikke besvart av ham og vi møttes heller ikke, skriver Tangen i en epost til DN.

Les også: Storm mot statsråden i NRK-studioet: Hvorfor dro du på en privat kaksetur?

Etter VG avslørte luksusturen med flere bindinger har kritikken haglet mot Tangen. Også sentralbanksjef Øystein Olsen har måttet svare for seg på NRK Politisk kvarter mandag morgen.

Representantskapet i Norges Bank, som ledes av tidligere statssekretær Julie Brodtkorp skal se på saken tirsdag.

Kommentarer til denne saken