Gå til sidens hovedinnhold

Nille-sjefen reagerer kraftig: – Hva har dette med smittevern å gjøre?

Masse folk, men stengte Nille-butikker.

95 Nille-butikker er fortsatt stengt, men om få dager vil tiltakene i Viken løpe ut, og erstattes av mer differensierte tiltak. Noen kommuner fortsetter som før, mens andre kan lette på tiltakene.

Nille, en av Norges største kjeder, har holdt stengt, men en lang rekke butikker som er åpne på kjøpesentre i Viken. Blomsterbutikker under 250 kvadratmeter fikk lov til å åpne er i forrige uke. I tillegg har blant andre dagligvarebutikker, helsekostbutikker, kiosker, frisører, apotek, vinmonopol holdt åpent mer eller mindre hele tiden.

Les også: FHI: - Normalen kan være tilbake i september

Nille-sjef Kjersti Hobøl synes totalbildet de siste ukene nå fremstår som veldig merkelig.

– På mitt lokale kjøpesenter i Ytre Enebakk er det nå bare Nille og en klesbutikk som er stengt denne uken. Vinmonopolet, frisør, apotek, matbutikk og blomsterbutikk er åpne og det er masse folk. Hva har det med smittevern å gjøre? spør Nille-sjefen.

Lite smitte

Hun sier det samme gjelder mange andre steder.

– Hvis du drar på CC Vest (kjøpesenter på Oslo vest, red.anm) nå, så er det masse folk fordi så mange butikker kan være åpne. Hvis dette er for å begrense smitte, så henger det ikke på greip, sier Hobøl.

Hun mener fortsatt at argumentet om at stengte butikker bidrar til lavere smitte står enda svakere etter tiltakene den siste måneden. Det er ytterst få som har i løpet av det siste året oppgitt at de har blitt smittet på handletur, og Nille kjenner ikke til noen som er blitt smittet i deres butikker.

Les også: Gir Plantasjen klart svar: - Strenge tiltak gjelder også der det er lav risiko

– Det er nå tydelig at det ikke er i butikken som smitten oppstår. Da hadde den oppstått på Vinmonopolet og dagligvarebutikken, som har vært åpne hele tiden, sier hun.

Hun mener fortsatt at argumentet om at stengte butikker bidrar til lavere smitte står enda svakere etter tiltakene den siste måneden. Det er ytterst få som har i løpet av det siste året oppgitt at de har blitt smittet på handletur.

– Det er nå tydelig at det ikke er i butikken som smitten oppstår. Da hadde den oppstått på Vinmonopolet og dagligvarebutikken, som har vært åpne hele tiden, sier hun.

Har bidratt til lavere smitte

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet sier at tiltakene de har gjort har vært for å redusere den totale mobiliteten i samfunnet i så stor grad som mulig.

– Påbudet om å stenge butikker gjelder derfor også butikker der det i seg selv er en lav risiko for smitte. Det er gjort unntak for enkelte butikker fordi befolkningen skal ha tilgang til nødvendige varer som matvarer, apotekvarer og landbruksvarer. En innføring av nye unntak eller utvidelse av eksisterende unntak krever en særlig begrunnelse fordi det vil kunne svekke det samlede tiltaksnivået.

– Har stengte butikker hos kjeder som Nille, Europris osv. faktisk har bidratt til lavere smitte?

– Alle tiltakene for å redusere kontakt mellom mennesker har samlet sett ført til at smittetallene er på vei ned. De nye virusmutantene er svært smittsomme, og vi har ikke full oversikt over hvor folk blir smittet.

Støtte fra Guldvåg

Han får støtte fra helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Det er gjort vurderinger fra landets beste smitteverneksperter på at et slikt system er det som best klarer å holde kontroll på smitten. Det er også det som har bidratt til at smitten er på vei ned, sier helsedirektøren til Nettavisen.

- Men vet dere hvor mye nedstengingene i de stengte kjedene har vært redusert smitten?

- Vi har ikke studier som viser effekten av enkelttiltakene, men vi har sett at de samlede tiltakene vi har iverksatt har tatt smitten ned, svarer Guldvog.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet