– Det er all grunn til å fase ut dyrehager som underholdningsarenaer og avlsstasjoner, sier Siri Martinsen, leder i dyreorganisasjonen Noah, til Nettavisen.

Martinsen leste Nettavisens artikkel forrige uke hvor både KrF-politiker Jorunn Lossius og Frp-leder Sylvi Listhaug viste sin støtte til dyreparken i Kristiansand.

Politikerne mente dyreparkene skaper gode ferieminner for barn og unge. I tillegg hevder de at Dyreparken i Kristiansand har tatt seg av truede arter og tatt inn dyr som har havnet ut av sitt naturlige habitat.

Argumentene deres ble ikke tatt godt imot av av Noah-lederen. På samme måte som KrFs Lossius ba MDG-politiker Sirin Stav dra til dyreparken å lære om forholdene før hun kritiserer, ber Martinsen Listhaug og Lossius om å grave dypere og lese forskning.

– Det er en del forskning på hvordan fangenskap i dyrehager påvirker dyrene. Dyrene i dyrehagen har mange problemer. For eksempel er de mer aggressive. Julius i Dyreparken i Kristiansand satt i bur i flere år på grunn av sosiale problemer med de andre dyrene. Sjimpansene er faktisk en av artene som får store mentale problemer i dyrehager, sier Martinsen.

– Det trenger heller ikke vises tydelig. Det kan være en depresjon. Ofte er dyr i dyrehagen rimelig passive og mangler adferd de ville hatt i det fri. Det er et viktig tegn på at de ikke har det bra. Problemene skyldes at de ikke har et naturlig miljø, naturlige sosiale relasjoner og ikke nok plass. Vi mennesker er vant til at dyr er passive fordi de blir det når vi tvinger dem til å leve i dårlige miljøer, og derfor tror vi det er naturlig atferd, legger Martinsen til.

Les Sylvi Listhaugs svar lenger ned i saken.

Les også: MDG-topp sterkt kritisk til dyreparker: – Hører til på historiens skraphaug

Argumentene for dyreparker, som også politikerne tok i bruk, er at dyreparker bevarer dyrearter og tar vare på truede arter.

– Det er det mest tragiske. Man tror dyrehager er med på å bevare dyr. Realiteten er at det brukes enorme summer på å holde dyr innesperret. De pengene kunne blitt brukt til reell bevaring i naturen.

På Noahs nettside kaller de dyrehager den råtne arken. Akkrediterte dyrehager i verden har til sammen 800.000 dyr fordelt på 6.000 arter. Av alle de 6.000 artene, er det kun 0,6 prosent som bidrar til bevaring ute i habitatene.

– Det er veldig få dyr i dyreparker som er truede arter. De fleste er der for underholdningens skyld. Men også de truede artene er der først og fremst for underholdning og utstilling. Det er bevaring i fangenskap.

Martinsen påpeker at det har vært flere mislykkede reintroduksjonsprogrammer fra dyrehager.

– Man risikerer å endre de genetiske egenskapene til dyrene på veldig kort tid ved avl i fangenskap. Dyrene blir mindre egnet til å leve i naturen og ta vare på seg selv. Foreldre i fangenskap vet ikke hvordan de skal lære barna å finne mat, beskytte seg selv og bli kjent i habitatene. Dette har i mange tilfeller endt med at dyrene har dødd.

– Hvis man skal ha reintroduksjonsprogrammer skal det ikke være fra dyrehager. Det skal være avskjermet fra menneskelig forstyrrelser i områder som er så naturlige som mulig.

– Kommersielt produkt for barn

Noah-lederen opplever at politikerne uttaler seg uten tilstrekkelig kunnskap på område.

– Det er veldig tydelig at verken Sylvi Listhaug eller de andre politikerne vet hva de prater om. De uttaler seg veldig bastant om at det er greit å utnytte dyrene på denne måten fordi de ønsker å fortsette næringsvirksomheten. Her bør man grave dypere og lese forskningen.

Les også: Zaya er den nye rødpandaen i Dyreparken

Martinsen kjøper heller ikke at man skal la barna beholde ferieminnene og at dyreparker lærer barna om dyr.

– Man skal ikke legge ansvaret for dette på barna og skyve dem foran seg. Barn vet ikke at dyrene blir frustrert av å ikke ha muligheten til å løpe fritt, utforske og utfolde seg. Barn får ikke vite at dyreungene de ser ett år, avlives som "overskuddsdyr" neste år. Det man presenterer er et kommersielt produkt for barn.

Hun påpeker at det finnes bedre alternativer hvis man vil lære barna om dyr.

– Flere dyrehager har nå gått over til storslagne digitale opplevelser, og det aller beste er å ta med barna i naturen og lære dem å verdsette levende dyr i sine naturlige habitater - enten det er å titte på fugler, følge ulvespor eller oppdage grevlinger i hagen. Det finnes bedre muligheter enn å vise deprimerte dyr innesperret på trange plasser. forskning viser dessuten at besøk i dyrehage ikke øker barns miljøengasjement.

Er det noe sannhet i det politikerne sier om at dyreparken bidrar til å redde dyrearter?

– Nei, dyr som er avlet i dyrehager kan som hovedregel ikke settes ut i naturen - de vil ikke overleve. Dyr som fødes i dyrehager fødes til livslangt fangenskap for underholdningens skyld. Man redder dyrearter ved å redde habitatene deres, og beskytte dem fra jakt.

Les også: IEA-rapporten får slakt: Raserer naturområder tilsvarende ti ganger Norge

Sylvi Listhaug avfeier kritikken i en e-post til Nettavisen.

– For meg virker dette som en gjeng med virkelighetsfjerne sosialister som har et bestemt verdensbilde alle andre må føye seg inn i. Vi skal ikke kjøre bil, vi skal ikke fly, vi skal ikke spise kjøtt. Det skal være opp til folk selv - ikke aktivister verken i navn av dyrevern eller klima, sier Frp-lederen.

Hun mener alle dyr skal ha det bra og forventer at dyreparken i Kristiansand tar god vare på dyrene sine der.

– Men dette er bare en ideologisk kamp fra ytterliggående aktivister som helst vil at vi skal slutte å spise kjøtt og være med dyr. I praksis vil de legge ned dagens landbruk.

Vi trenger ikke MDG eller ytterliggående dyrevernere til å fortelle oss at det skal legges ned, legger hun til. Listhaug er selv oppvokst med alle mulige dyr på en gård.

– Det er et privilegium som dessverre stadig færre har. Desto viktigere er det at vi får direkte kontakt med dyr.

- Betyr dette at du ikke tar stilling til noen av problemstillingene NOAH tar opp med dyrehager? For eksempel at dyrene får mentale utfordringer, blir mindre egnet til å leve i naturen og ta vare på seg selv?

– Jo, vi forutsetter at Dyreparken i Kristiansand tar godt vare på dyrene. Men dette er en gjeng som mener at norsk landbruk i dagens form er grusomt. Det er merkelige premisser.