Gå til sidens hovedinnhold

Nobelprisen i økonomi: – Har revolusjonert empirisk forskning

Økonomer fra tre amerikanske universiteter deler prisen.

Mandag ble Sveriges Riksbanks økonomipris til minne om Alfred Nobel delt ut.

Årets pris gikk til David Card og duoen Joshua D. Angrist og Guido W. Imbens.

David Card fra Canada har utmerket seg innen forskning på arbeidsmarkedet, mens amerikansk-israelske Joshua D. Angrist og nederlandske Guido W. Imbens har utmerket seg for sine bidrag i analysen av kausale sammenhenger.

– Årets vinnere har gitt oss ny innsikt i arbeidsmarkedet og har vist at det er mulig å bruke naturlige eksperimenter til å trekke konklusjoner om årsak og virkning. Deres tilnærming har spredt seg til andre fagfelt og har revolusjonert empirisk forskning, heter det i begrunnelsen.

Se begrunnelsen i videovinduet under:

Har forsket på minstelønn og innvandring

David Card er tilknyttet University of California, Berkeley. Joshua D. Angrist er tilknyttet Massachusetts Institute of Technology (MIT), mens Guido W. Ibens jobber ved Stanford University.

Kanadieren Card har analysert hvordan arbeidsmarkedet blir påvirket av minstelønn, innvandring og utdannelse. Siden 1990-årene har han utfordret det etablerte, og har kommet frem til helt ny innsikt.

Blant annet har Card vist at å heve minstelønnen ikke nødvendigvis fører til færre arbeidsplasser, slik mange har hevdet. Kanadieren har også gjort viktige funn knyttet til hvordan lønnen til etablerte arbeidstakere blir påvirket av innvandring på arbeidsmarkedet.

– Cards studier av sentrale spørsmål for samfunnet, samt Angrist- og Imbens metodologiske bidrag, har vist at naturlige eksperimenter er en rik kilde til kunnskap, sier Peter Fredriksson, leder av komiteen.

Angrist og Imbens har analysert hvordan forskere kan utforske effekten av et ekstra skoleår for skoleelever.

Komiteen fremhever at det er vanskelig å fastslå effekten av å utvide barns skolegang med et ekstra år, men at Angrist og Imbens har funnet en metode som viser hvordan man kan gjøre slike undersøkelser på en presis måte.

Les mer: Delte nobelprisen i fysiologi eller medisin

Mottar gullmedalje og ti millioner

Prisen er egentlig ikke en Nobelpris, ettersom den ikke har noe tilknytning til Alfred Nobels testamente. Prisen følger imidlertid samme utdelingsprosedyre - og er forbundet med tilsvarende prestisje.

Vinnerne mottar en gullmedalje, et diplom og en pengepremie verdt ti millioner svenske kroner. Card mottar fem millioner kroner, mens Angrist og Imbens deler fem millioner kroner.

I fjor vant de amerikanske økonomene Paul R. Milgrom og Robert B. Wilson. Duoen utvikler nye typer auksjoner for varer og tjenester som det ikke er mulig å selge på tradisjonelt vis.

Les også: Emil (18) og Henrik (23) droppet trygg jobb og skole – satsingen deres selger for flere millioner i måneden