*Nettavisen* Økonomi.

Nødnummekrøll med internettelefoni

Den som ringer politiets fellesnummer 02800 eller et av de tresifrede nødnumrene fra en IP-telefon risikerer å havne et helt annet sted enn de skulle.

19.10.04 07:55

Dette kan skape problemer i redningsarbeidet.

Bredbåndstelefoni, IP-telefon, internettelefoni - kjært barn har mange navn. Telefoni via internett har eksplodert her hjemme etter at folk har skjønt at det ligger store penger å spare på å ringe over internett. Men nå kan nødnummertull legge en bremser på teknologien.

Havner hos serveren
Når noen ringer politiets fellesnummer eller et av nødnumrene 110, 112 eller 113 i det vanlige fasttelefonnettet eller med mobiltelefon blir oppringningen automatisk rutet til nærmeste politi, ambulanse eller brannvesen.

Men ved telefonering over internett, såkalt IP-telefoni, blir samtalen rutet til det stedet der serveren står.

I Sandefjord har dette ført til at folk som ringer politiet havner i Rogaland i stedet for i hjembyen, forteller operasjonsleder Petter Aronsen ved Vestfold politidistrikt.

Sandefjord eller Stavanger
Sandefjord kommune og mange private abonnenter har gått over til IP-telefoni den siste tiden. Selskapet som leverer nettverket har en server som står i Stavanger. Derfor havner samtaler til felles nødnumre der.

- De som får telefonen vil selvsagt sette over til riktig distrikt så fort det lar seg gjøre. Men muligheten for misforståelser blir større og det kan ta lengre tid før hjelpen kommer, sier Aronsen.

Foreløpig har ikke Vestfold politidistrikt hatt noen farlige situasjoner som følge av dette, men faren er til stede.

Aronsen anbefaler de som bruker IP-telefon i stedet for fasttelefon til å ringe med mobil til nødnumrene. Da blir oppringningen rutet riktig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.