På torsdag bestemte kulturdepartementet i Tsjekkia å ikke slå av FM-nettet. Det ble bestemt at FM-nettet skal være hovednettet for radiolytting, ifølge digitalradioinsider.

Tsjekkerne har også bestemt seg for at den dagen DAB-teknologien blir innført, som i utgangspunktet skal være fra 2022, så vil man ikke slukke FM-nettet.

- Ingenting av dette blir sett på nå. Alle representanter i kulturdepartementet er enige i denne konklusjonen. Å slukke FM-nettet vil være et steg som vil gi en betydelig påvirkning av samfunnet. I Europa er det bare Norge hittil som har bestemt seg for å følge denne ruten, andre land har bestemt seg for å ikke gjøre det, fordi det er ikke noe grunn til det, sier Petra Hrušová, kommunikasjonsdirektør i det tsjekkiske kulturdepartementet.

Slukket FM-nettet i 2017

Da Norge slukket FM-nettet i 2017, tydet mye på at det var en del av en større bølge fra FM til Dab. Siden den gang har det imidlertid kommet den ene nedslående nyheten etter den andre for verdens Dab-tilhengere.

Les også: Her slukkes Dab-nettet: – Vi trenger ikke denne teknologien

* Danmark, som i 2017 så ut til å følge Norge og ville slukke sitt FM-nett, ombestemte seg i fjor. De vil nå videreføre FM.

* Sverige, som også vurderte FM-slukking, har besluttet å videreføre FM til minst 2047.

* En lang rekke land, inkludert Storbritannia, Spania og Latvia, har de siste årene dessuten besluttet å ikke kopiere Norge ved å slukke FM-nettet. I Storbritannia fortsetter FM-sendingen minst til 2032.

* Irland hadde svært lave lyttertall på Dab, og bestemte derfor å stenge Dab-nettet for noen måneder siden.

Det eneste landet som nå fortsatt sier at de skal følge Norge og stenge FM, er Sveits, som planlegger å gjøre det i 2024.

Lave lyttertall

De siste årene har lyttertallene på Dab-nettet i Norge vært lave, og det har fått mange til å rase.

- Folk får ikke inn radio på hyttene sine. Ikke på veiene. Ikke engang på kjøkkenet! Slik var det aldri med FM. Vi har erstattet en velfungerende, utprøvd teknologi med en gammeldags digital teknologi fra 1986. Tyskland er fullutbygget, men bare fem prosent av Tysklands befolkning hører på Dab ukentlig. Danmark har nå snudd og vil ikke stenge FM.

Les mer her: Leif Synnevåg: - Dab er den største floppen i europeisk kringkastingshistorie

- På verdensbasis er Dab allerede død. Det finnes nesten ti milliarder FM-radioer globalt. Aldri i verden om de kommer til å bli erstattet av Dab-radioer. FM vil overleve Dab med mange tiår, sa radioprodusent Leif Synnevåg til Nettavisen i september 2019.