Nokia-stup skremte børsfolket

Foto: Nokia

Aksjekursen i Nokia stupte nye ti prosent etter at selskapet la fram sine kvartalsresultater fredag. Aksjekursen har ikke vært lavere på over et år, og børsfolket er bekymret.

16.04.04 16:48

Nokia la ved lunsjtider fredag fram kvartalstall som var i tråd med det som ble kommunisert for ti dager siden, men likevel falt aksjekursen hele 10 prosent ut over dagen. Verdifallet kommer på toppen av kursraset da Nokia kom med sitt famøse resultatvarsel for ti dager siden, og kursen har ikke vært lavere siden mars 2003.

Grunnen er trolig at Nokia-sjef Jorma Ollila kun forventer et overskudd på mellom 0,13 og 0,15 euro per aksje i andre kvartal, mens analytikerne har kalkulert med et overskudd på 0,18 euro.

Taper markedsandeler

Nokias store problem er at stadig flere mobilbrukere vender finnen ryggen. For å kapre tilbake de tapte markedsandelene, må Nokia kutte fortjenestemarginene. Det gir lavere overskudd enn det aksjonærene hittil har vært vant til.

- Det er helt klart at marginen for Mobile Phones kommer til å være under press til vi igjen har nådd en akseptabel markedsandel, sa Nokia-sjef Jorma Ollila på en telefonkonferanse fredag, ifølge TDN Finans.

Nokia-tallene førte til at Oslo Børs fikk en knekk ved 12-tida fredag. Etter å ha hentet seg litt inn, gikk børsen på en ny smell da markedet åpnet i USA fredag. Hovedindeksen endte til slutt ned 0,08 prosent til 199,24 poeng. Nasdaq-indeksen i New York var ved halv fem-tida en halv prosent ned.

Råsterke oljeselskaper

Prisen på nordsjøolje har ligget og vaket rundt 34 dollar per fat de siste åtte dagene, og Statoil tjener gode penger. Den første handledagen etter påske spratt Statoil-kursen i været, og aksjen var oppe og snuste på 95 kroner før den korrigerte litt ned.

Fredag gikk Alfred Bergs morselskap ABN Amro ut og advarte mot at Statoil-aksjen etter meglerhusets mening er i ferd med å bli vel dyr. I en fersk analyse skriver ABN Amro ifølge nyhetsbyrået AFX at en meget høy avkastning over en lengre periode er nødvendig dersom aksjekursen skal fortsette å vokse.

Meglerhuset nedgraderer derfor Statoil-aksjen fra kjøp til hold. Likevel steg aksjekursen i Statoil 1,4 prosent til 93 kroner ved børsen fredag. Det er tidenes høyeste sluttnotering for det norske oljeselskapet.

Også Hydro skor seg på den høye oljeprisen, og endte 1,9 prosent opp til 462 kroner.

Tandberg får betalt

Tandberg la fram sterke kvartalstall etter børsslutt i går, og fikk brukbart betalt for det i form av stigende aksjekurs. Ut over ettermiddagen var det bråstopp, og aksjekursen endte uendret på 69,50 kroner.

Lillebror Tandberg Data gjør det atskillig bedre, og endte hele 8,7 prosent opp til tross for at styreleder Svein R. Goli har varslet sin avgang. Valgkomitéen foreslår å la styremedlem Terje Thon overta stafettpinnen.

Telenor var på vikende front hele fredagen, å kursen endte 1,5 prosent ned til 47,20 kroner.

Q-Free sendte ut et resultatvarsel før børsåpning fredag, og topper taperlista med en kursnedgang på 16 prosent. Selskapet regner med å presentere et underskudd for årets første kvartal på 94 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.