*Nettavisen* Økonomi.

Nokia stuper etter sjokktall

Nokia-aksjen faller som en stein etter at mobilgiganten ikke klarte å innfri aksjemarkedets forventninger.

21.07.05 12:39

Nokia fikk et resultat etter skatt på 799 millioner euro, mot 695 millioner samme kvartal i fjor.

Overskuddet utgjør 0,18 euro pr. aksje, som ventet i markedet. Omsetningen økte fra 6,46 til 8,06 milliarder euro, også som ventet i markedet. Driftsresultatet var imidlertid svakere enn ventet.

Men det verste er nok signalene for inneværende kvartal. Nokia ser for seg et resultat pr. aksje på 0,14 til 0,17 euro pr. aksje. Snittforventningen i markedet ligger på 0,19 euro, ifølge analysebyrået SME. Selskapet melder altså et fall fra forrige kvartal, mens markedet ventet fremgang.

Nokia ser for seg en omsetning inneværende kvartal på 7,9 til 8,2 milliarder. Her er snittforventningen 8,14 milliarder, så dette vil nok også bli tolket som en skuffelse.

En halv time etter at tallene kom klokken 12, er Nokia-aksjen ned 8 prosent på børsen.

Tidligere i dag kom det andre store telekomselskapet i Norden, Ericsson, med meget sterke tall.

Nokias Networks-divisjon, som konkurrerer med Ericsson på infrastrukturutstyr, leverte imidlertid mindre overskudd enn markedet hadde ventet i andre kvartal.

Når det gjelder selve mobiltelefonene, konstaterer Nokia at det selges store volumer, og selskapet oppjusterer sin egen prognose for verdensmarkedet i år fra 740 til 760 millioner enheter.

Problemet er at veksten kommer i utviklingsland, hvor det er billige modeller som selges mest. Dette går ut over marginene og lønnsomheten til Nokia, og selskapet skriver i sin kvartalsrapport at denne trenden ventes å fortsette for hele bransjen og for Nokia ut året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.