Torsdag uttrykket den svenske statsministeren, Magdalena Andersson (S), bekymring rundt den rekordhøye koronasmittet i blant annet Norge. Sverige vil fra 21. desember kreve koronapass for folk som reiser fra Norden til Sverige, melder NTB.

– Vi ser en økende smittespredning i Europa, men også i våre naboland. I Sverige har vi nå krav om koronapass med innreise fra alle land unntatt Norden. I dag vil regjeringen fatte et slikt vedtak at det blir et slikt krav også for de nordiske landene, sier hun torsdag til NTB.

– Ikke flytt festen hit, er statsministerens beskjed til nordmenn.

Så frem til fulle hus på Norby

I november lå Maximat Nordby, Nordby Supermarket og Maximat Svinesund i Sverige på 80 prosent av normal omsetning. Driftssjef i Grensemat AB, så frem til en julehandel med fulle hus, og 15.000 daglig besøkende.

Endelig skulle grensehandelen komme tilbake til normalen etter koronautbruddet.

Men da den norske regjeringen innførte omfattende innreiserestriksjoner 26. november fikk Lundgren juledrømmen knust.

– Vi har merket en kraftig nedgang i kundemassen etter 26. november. Etter 3. desember med ytterligere restriksjoner har det blitt enda færre kunder, sier Lundgren til Nettavisen.

2 av 3 kunder er borte på Nordby

Driftssjefen forteller at halve kundemassen forsvant 26. november.

Da Norge strammet ytterligere inn 3. desember, satt de igjen med 30 prosent av kundene.

– Selv om vi ligger på én tredjedel av kundegrunnlaget fra 2019, er vi takknemlige. På mange måter er det bedre enn forventet, sier Lundgren.

Han vil ikke oppgi konkrete tall på omsetningstapet.

Lundgren har tidligere opplyst til Nettavisen at de tre nevnte butikkene hadde rundt 5 millioner besøkende i året, før pandemien i 2019.

Samt en omsetning på til sammen 2,7 milliarder svenske kroner. Nordby Supermarket omsatte alene for 1,2 milliarder svenske kroner.

– Det er liten til om at vi taper store beløp hver dag, sier Lundgren.

Les også: Avgiftskutt skulle bremse grensehandelen: – Det har null effekt!

Tilbyr innreisehjelp til norske kunder

Han forteller at de norske kundene uttrykker stor frustrasjon over det strenge innreiseregelverket. Mange nordmenn tror at det er nok å vise frem dokumentasjon på at de er vaksinerte. Derfor har det kommet som julekvelden på kjerringa for mange at ingen slipper inn i Norge fra Svinesund uten utfylt innreiseskjema.

For å hjelpe norske kunder som fortsatt vil benytte seg av de gunstige prisene over grensa, har Maxi Mat og Nordby Supermarket tatt grep. De har ansatt egne folk som hjelper med å fylle ut innreiseskjemaet for å krysse grensen inn til Norge igjen. I skjemaet skal det blant annet fremgå hvorfor de har vært i utlandet.

Tilbudet markedsføres gjennom følgende rim:

« En- to- tre. Att fylle i dette reseschema är enkelt ska du se. 2 minutter de endast tar. Och familien din till Sverige far.»

Lundgren er stolt av at de daglig hjelper flere hundre kunder med å fylle ut skjemaet. Han forteller at butikkene har ansatte som kun jobber med dette.

– Vi jobber tross alt med service, sier han.

Nesten 50 prosent billigere med mat i Sverige

En fersk pristest av 63 varer viste at handlekurven var 45 prosent rimeligere hos Nordby Supermarket på Svinesund.

En rekke identiske dagligvarer kostet både to og tre ganger mer i Norge. Norske kunder i butikken antok at de sparte mellom 1500 og 2000 kroner ved å legge julehandelen over grensa.

Se hva som lokker norske kunder til Sverige.

Driftssjefen forteller at det fortsatt er en del nordmenn som legger julehandelen til Svinesund. Norske kunder som grenser til Sverige, handler én gang i måneden i stedet for ukentlig. Lundgren opplyser at nordmenn handler mer per gang enn tidligere.

Ifølge SSBs statistikk utgjorde grensehandelen for mat, drikke og andre dagligvarer 13,5 milliarder kroner i 2019.

– Koronasmitten er lavere i Sverige

– Vi trodde absolutt ikke dette skulle komme med de lave smittetallene vi har i Sverige, sammenlignet med Norge. I Sverige har vi én femtedel av smittenivået i Norge. Likevel må alle teste seg som har avlagt et dagsbesøk hos oss.

– Det finnes ikke logisk, men vi forsøker å gjøre det beste ut av situasjonen, sier han.

NRK innhentet nylig tall som blant annet viser at Norge nå har størst økning av smitte i Europa. Tatt i betraktning at man ikke regner med smålandene Andorra, Færøyene og San Marino. Tallene er utregnet til og med 10. desember.

Han synes det er trist at Norges koronarestriksjoner bidrar til den enorme nedgangen i grensehandelen. Samtidig understreker han at grensepasseringene går langt bedre enn det man kan få inntrykk av i media.

Da Nettavisen snakker med Lundgren onsdag morgen, opplyser han at kundegrunnlaget i butikkene er uendret, også etter innføringen av strengere koronatiltak i Norge denne uken.

– Hva gjør dere for å hindre smitte i deres butikker?

Vi jobber med avstandsmarkering inne i butikken, og skjerming med plexiglass i kassen, sier han og tilføyer:

– Det enorme butikkarealet hos oss gjør at jeg vil påstå at nordmenn handler tryggere inn til jul her, enn i norske matbutikker

Seksjonssjef Wenche Fredriksen ved tolldivisjonen på Svinesund sier de merker effekten av de nye koronarestriksjonene.

– Det er betydelig mindre trafikk på grenseovergangene nå. De aller fleste er klar over de nye restriksjoner når det gjelder korona, sier Fredriksen.

Hun opplyser at de har daglige kontroller ved tollstasjonen, og at de ikke har endret bemanningen.

Fikk du meg deg disse sakene om grensehandel?

Les også: Avgiftskutt skulle bremse grensehandelen: – Det har null effekt!