Nordea la onsdag morgen fram en rapport om økonomiske utsikter fremover. Som flere banker og eksperter, spår de trangere økonomiske tider for husholdningene og langvarig høye strømpriser.
Nordmenn må også vende seg til en høy rente.
5-10 prosent nedgang
– Norges Bank er langt fra ferdig, skriver seniorstrateg Dane Cekov i banken og sikter til fremtidige rentehevinger.
Banken forventer også at rentene kommer til å påvirke boligmarkedet og prisene.
– Det vil bidra til en klar avkjøling i boligmarkedet. En bolig prisnedgang på mellom 5 og 10 prosent fra dagens nivåer i løpet av det neste året, virker for oss rimelig, heter det i rapporten.
Nordeas forbrukerøkonom Derya Incedursun forteller at dette påvirker forbrukerne på flere måter.
– Når boligprisene faller, spises egenkapitalen opp. Det må boligeierne regne med hvis det blir et stort prisfall, sier Incerdursun til Nettavisen.
Men én ting er viktig å tenke på.
– De som eier bolig og vurderer å selge, må kjøpe og selge i samme marked. Da hadde jeg ikke bekymret meg noe særlig.
Hvis boligen din har falt med fem prosent i pris og boligen du kjøper også har falt med fem prosent i pris, går prisfallet opp i opp til en viss grad, mener forbrukerøkonomen.
Kan få problemer med å få boliglån
Men et problem kan oppstå hvis du skal kjøpe en dyrere bolig og trenger mer lån fra banken. For eksempel hvis du skal gå fra en toroms leilighet til en treroms leilighet.
– Hvis du i utgangspunktet har lite egenkapital og boligprisene går ned med fem prosent, er spørsmålet om banken vil gi deg et høyere lån. Rentene skal også opp, sier forbrukerøkonomen.
Boligeiere som skal selge, må også justere forventningene i tiden som kommer, ifølge Incerdursun.
– Den tiden hvor man solgte boliger langt over takst tror jeg er over, sier hun, og påpeker at prisene har vært hinsides i for eksempel Oslo.
En gruppe i samfunnet kan derimot juble hvis prisfallet Nordea spår kommer.
– Det blir hyggelig for de som skal inn i boligmarkedet for aller første gang. Da er de ikke i et marked hvor de må konkurrere. Rentene skal trolig videre oppover, og folk får mindre å rutte med og mindre penger til å kjøpe boliger. Det blir ikke det samme hysteriet i budrundene.
Frykter tvangssalg av boliger
Daglig leder hos selskapet Inkassopartner Geir Grindland påpeker at det blir husholdningene med små marginer som kommer til å oppleve de største utfordringene.
– En renteøkning på 1-2 prosent vil mest sannsynlig føre til at flere av de som sliter fra før og har lite buffer til uforutsette endringer, kan få problemer med å betjene huslån, sier Grindland til Nettavisen.
– Dette kan føre til at flere misligholder lånene sine og man vil få en stor økning av flere tvangssalg av boliger framover det neste året, legger han til.
Inkasso-sjefen påpeker også at de får henvendelser av forbrukere som forteller at de må prioritere strømregningen foran andre utgifter.