Gå til sidens hovedinnhold

Nordea rister av seg fiskestanken

Den nordiske storbanken Nordea har omsider greid å tette tapsslukene i den norske oppdrettsbransjen, og leverer knallsterke regnskapstall for årets første kvartal.

De enorme tapene på oppdrettsprosjekter i Norge har ridd Nordea som en mare det siste året. Hele 90 prosent av Nordeas samlede utlånstap på 571 millioner kroner i fjerde kvartal 2003 var knyttet til den norske oppdrettsbransjen.

Tapssluk tettet

Nå er de største tapsslukene tettet. Utlånstapene ble redusert med 50 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år.

«Reduksjonen skyldes hovedsakelig at det ikke ble foretatt nye avsetninger til tap i fiskeoppdrettsindustrien fordi situasjonen for industrien har bedret seg», skriver Nordea i sin kvartalsrapport.

Økte priser har vært en sterk bidragsyter i så måte: Markedsprisen på fersk laks har økt fra rundt 22 kroner per kilo ved siste årsskifte til 25 kroner i dag.

Knalltall

Reduserte utlånstap er en av faktorene som gjør at Nordea leverer knalltall for årets første kvartal. Overskuddet fra driften endte på 584 millioner euro, mens analytikerne på forhånd hadde anslått et driftsoverskudd på 463 millioner.

Nettooverskuddet på 418 millioner euro er hele 64 prosent høyere enn i samme periode i fjor, til tross for at rentenivået har gått kraftig ned i Norge og Sverige. Samlede inntekter i kvartalet var svimlende 1421 millioner euro.

-Arbeidet med å bedre resultatet blir stadig mer synlig i tallene våre. Til tross for historisk lav rente har vi økt samlede inntekter, og innføringen av en streng kultur for kostnadsstyring har ført til betydelig lavere samlede kostnader, sier konsernsjef Lars G. Nordström i Nordea om det sterke kvartalsresultatet.

Ved stockholmsbørsen steg Nordea-aksjen 1 prosent etter at tallene ble offentliggjort klokka ti onsdag.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021