Nordea Norge opplyser tirsdag at de setter ned fastrentene på lån med tre års binding med 0,33 prosentpoeng. Det er tredje gang på kort tid at Nordea setter ned fastrentene.

– Det er en spesiell tid vi er inne i nå, dette påvirker rentemarkedet. Vi velger å kutte fastrentene for tredje gang på kort tid, sier personmarkedsdirektør John Sætre i Nordea Norge i meldingen.

Nordea ser nå en tydelig justering blant kundene som velger å binde boliglånsrentene (se også lenger ned) og velger å sette ned fastrentene igjen.

Les også: Stup i rentemarkedet - nå er fast billigere enn flytende rente

Vesentlig økning

– Vi ser en vesentlig økning i interessen for rentebinding blant kundene. Fortsatt er andelen lav i forhold til de som velger flytende rente, men vi ser at flere nå ønsker å orientere seg om fastrente. Det er kanskje ikke helt unaturlig nå når flere føler større usikkerhet rundt økonomien, sier Sætre.

Tar du opp en boliglån i Nordea med fast rente i 3 år fremover, kan du nå gjøre det til en nominell rente på 2,10 prosent, effektiv rente 2,20 prosent. Forutsetningen er at du låner minimum 2 millioner kroner, og at lånet ditt ikke overstiger 75 prosent av antatt markedsverdi for boligen.

Les også: Finansekspert med fullklaff- sparer 100.000 på rentebinding

Unge Nordea-kunder i alderen 18 til 34 år får en nominell rente på lave 2.05 prosent de nærmeste 3 årene innenfor 85 prosent av markedsverdien.

- Spesiell tid

Er du villig til å binde boligrenten enda lenger, kan du gjøre det til en effektiv rente på 2,19 prosent i 5 år, 2,56 prosent i 10 år. Skulle rentenivået endre seg i perioden, betaler du denne renten uansett om rentenivået går opp eller ned.

– Dette betyr at fastrentene er nær på nivå med den flytende. Beste flytende rente er Grønt boliglån til 1,95 prosent, fortsetter han.

0,20 prosentpoeng i renteforskjell for et lån på 2 millioner kroner utgjør i utgangspunktet 4000 kroner i året før skatt, 333 kroner i måneden.

Gjennomsnittet

Rentene på et fastrentelån skal gjenspeile det markedet tror er gjennomsnittet av den flytende renten i perioden fastrenten gjelder. Disse renteforventningene har falt kraftig.

Rentene på den tiårige norske statsobligasjonen, som indirekte påvirker lange fastrentelån, ligger for tiden under 0,8 prosent (se grafen under).

Profesjonelle aktører i rentemarkedet kan binde renten til rett over 1 prosent.

Disse swaprentene - bindingsrentene - styrer i veldig stor grad rentene du må ut med for et fastrentelån. Gjennomgående ligger fastrentelånene en drøy prosentenhet over swaprentene med tilsvarende løpetider, 3, 5 og 10 år.

Norske låntakere binder i liten grad boligrenten, i motsetning til land som Danmark og ikke minst USA. Fastrenteandelen i bankene pleier å være på mellom 5 og 10 prosent. Det endrer seg med de rekordlave fastrentene.