– Flere av kundene våre har den siste uken blitt oppringt av en som sier kortet deres har blitt brukt i utlandet, og noen har blitt svindlet for opptil 100.000 kroner, sier Ida Marie Edholm, svindelekspert i Nordea, til Nettavisen.

Hun forteller at svindleren utgir seg for å være fra det han kaller «kortsikkerhet i Nordea», og presenterer seg som Marius eller Markus Henriksen. Han skal snakke godt norsk, ifølge Edholm, og nummeret han ringer fra, ligner på Nordeas offisielle telefonnummer.

– Når kundene sier at de ikke har vært i utlandet i det siste, sier han at han skal hjelpe dem med å slette betalingene. Da ber han om kortinformasjon, og deretter bekreftelse med BankID eller BankID på mobil, sier Edholm.

Les også: Skatteetaten advarer mot skattemelding-svindel: – Ikke la deg lure!

Kraftig økning

De som har latt seg lure av svindleren, har dermed sluppet ham inn i nettbanken sin, ved å oppgi fødselsnummer, koder og passord via BankID. Deretter har svindleren overført penger fra sparekontoen til brukskontoen, for å kunne bruke pengene.

– Noen av tilfellene har vi fått stoppet ved å sperre kortet og nettbanken, mens noen kunder har vært utsatt for tap på 50.000 og 100.000 kroner. Andre har tapt mindre beløp, sier Edholm.

– De siste dagene har vi sett en så kraftig økning av denne svindelen at vi ønsker å gå ut og advare mot dette, fortsetter hun.

Les også: Nordea forventer åtte rentehevinger de neste to årene

Svindelmetoden kan endre seg

Om man utsettes for svindel eller svindelforsøk, er det viktig å kontakte banken sin med en gang.

– Ta kontakt så fort som mulig så vi kan forsøke å stoppe transaksjonene, og sperre kortet og nettbanken din, sier Edholm.

– Men hvorfor tror du denne typen svindel dukker opp akkurat nå?

– Svindlerne finner hele tiden nye metoder å lure oss på. Når folk går på svindelmetoden, er den jo vellykket, sier hun.

Edholm påpeker at måten svindlerne presenterer seg på, kan endre seg når Nordea nå går ut og advarer.

– Men vi oppfordrer kunder til å være obs på dette, og aldri gi fra seg BankID- passord eller koder, sier hun.

– Ringte fra Danske Bank-nummer

Ingrid Grav, svindeljeger i Danske Bank, sier at de ser at svindlerne tilpasser svindelforsøkene bedre og bedre, slik at det virker mer troverdig for den de forsøker å svindle.

Hun forteller at de så et lignende svindelangrep, som Nordea nå advarer mot, for en måneds tid siden.

– Svindleren ringte flere kunder og utga seg for å være ansatt i Danske Bank, snakket norsk og ringte fra et Danske Bank-telefonnummer, sier Grav.

Svindleren oppga imidlertid flere ulike årsaker til hvorfor han kontaktet kundene til Danske Bank. Mistenkelige transaksjoner på kortet var en av årsakene, og svindleren skulle hjelpe kunden med å sperre og bestille nytt kort.

– Har grunnleggende informasjon om kunden

Til en eldre dame skal svindleren derimot ha sagt at han skulle hjelpe henne med nettbank-tilganger og lignende.

– Svindlerne har ofte grunnleggende informasjon om kunden før de ringer slik at det virker mer troverdig at de faktisk ringer fra banken , sier Grav.

Les også: Advarer: Får du denne telefonen, legg på

– Hvis svindleren først får tilgang til nettbank eller mobilbank kan det potensielt overføres mye penger ut av konto. Banken stopper mye, men vi er avhengige av at kundene våre en varsomme med hvem de deler sensitive opplysninger med, og er forsiktige med hva de godkjenner med BankID, advarer hun.