SANDNES (Nettavisen Økonomi:) Børsnoterte Nordic Unmanned har på kort tid bygget seg opp til å bli markedsledende i bruken av avanserte droner til å løse flere ulike typer oppdrag: Overvåking av utslipp fra skipstrafikk og oljesøl, inspeksjon av offshoreinstallasjoner og leveranser av utstyr til militære styrker er bare noen eksempler.

– Nå vokser vi veldig, veldig fort, sa toppsjef og gründer Knut Roar Wiig til Nettavisen Økonomi da vi traff ham i april.

Måneden etter la Sandnes-selskapet frem store ambisjoner om å løfte omsetningen til fire milliarder kroner innen 2025. Til sammenlikning var inntektene på 66,1 millioner kroner i 2020.

Inntektene i første halvår i 2021 endte på 50 millioner, og i løpet av august passerte Nordic Unmanned omsetningsnivået fra i fjor. Det justerte driftsresultatet endte på 2,6 millioner kroner i første halvår, med driftsmargin på fem prosent. Med større vekst vil også marginene øke, lover finansdirektør Trond Østerhus.

Hvordan Nordic Unmanned planlegger å nå målet om fire milliarder i inntekter innen fire og et halvt år, ble avdekket på en investorkonferanse torsdag.

Les også: Selskapet til Knut Roar (41) på europeisk prestisjeliste: – Overrasket

Beveger seg inn i nye markeder

- Et nytt kvartal og et halvår med ellevill vekst. Begynner dette å gå litt over styr, eller? Forrige oktober var dere 27 ansatte, og i slutten av dette året skal dere være 130?

- Nå vokser vi i henhold til planen, men det føles ikke slik fra dag til dag. Ellevilt er et beskrivende ord. Alle må gjøre nye ting veldig fort, og vi ansetter fortløpende. I tillegg kommer det nye ansatte inn gjennom oppkjøpene vi har gjort, sier Wiig, og viser til det relativt ferske oppkjøpet av tyske AirRobot, som styrker Sandnes-selskapets posisjon i Europas største marked.

Droneindustrien er så mangfoldig og full av muligheter at det nesten har blitt et problem, forteller toppsjef Wiig. Han lover tresifret vekst årlig for å nå det ambisiøse målet.

Nordic Unmanned er allerede veletablerte innenfor maritime områder som fiskeri, utslipp, forurensning, samt innen sikkerhet og militære aktiviteter. Ifølge vekststrategien vil selskapet spisse seg ytterligere inn mot infrastruktur og logistikk. Det innebærer flere droneoppdrag til nye typer områder, som for eksempel togskinner og telemaster.

Planen er en omsetning fra logistikk alene på 1,5 milliarder i 2025.

- Her vil vi se radikale endringer på kort tid og helt nye muligheter som åpner seg. Interessen er global, og dette vil vi dra nytte av, sier Wiig.

Les også: Norske gründere fikk milliontilbud fra Silicon Valley-fond på e-post: – Trodde det var spam

Nordic Unmanned-sjefen viser til selskapets leveranse av en reservedel til Equinors Troll-felt i Nordsjøen som et eksempel på en logistikkoperasjon. Men det finnes også muligheter for at droneselskapet kan utføre høyst nødvendige medisinske leveranser til grisgrendte strøk - eller «spektakulære» leveranser for kunder som betaler godt.

Det er kun fantasien som setter grensen for hva droner kan brukes til, er inntrykket Wiig sitter med.

- Det er ikke nødvendigvis åpenbart for kundene eller investorene, men for oss er det litt sånn «å, shit - det er jo helt åpenbart», sier Wiig under konferansen.

Wiig viser til at et selskap som Coca Cola sier at det betyr mye hvordan og i hvilken innpakning produktene deres leverer. Dette er et spennende markedssegment som vi kommer til å se mer av i fremtiden, sier toppsjefen.

- Vi kommer ikke til å basere omsetningen vår på små, billige pakker. Men dersom pakken er viktig og betalingsvilligheten er høy, kan det være verdifullt for oss å levere slike tjenester, sier Wiig.

Les mer: Norsk aktør måtte gi opp – nå produserer denne varianten strøm fra tidevann i Nordsjøen

Større inntekter fra Europa

2020 ble for alvor et gjennombruddsår for droneselskapet, som mer enn doblet inntektene og vant flere store kontrakter med offentlige kunder som Forsvaret og Bane Nord. Selskapet gikk på børs og gjennomførte sin første flyvning med hydrogen som drivstoff.

I år har veksten fortsatt ufortrødent: Droneselskapet gjennomførte 827 flyvninger i første halvår, en økning på 240 prosent fra tilsvarende periode i fjor.

I løpet av første halvår 2021 økte selskapets ordrereserve med 28 prosent, og Nordic Unmanned har allerede aktivitet å se fram til i 2025. Satsingen på store offentlige kunder og større selskaper har betalt seg.

I løpet av andre kvartal i år fikk Sandnes-selskapet også større fotfeste i Frankrike og Spania. Den største andelen av omsetningen kommer fortsatt fra Norge, men denne andelen var i første halvår redusert til 34 prosent.

Nordic Unmanned-sjefen snakker på sitt mest entusiastiske når han får spørsmål om kontrakten verdt 210 millioner kroner for flydroner - med vinger, ikke rotorer - med Det europeiske sjøsikkerhetsbyrået (EMSA). Avtalen er en ekte gamechanger, ifølge Wiig, der Nordic Unmanned blir den eneste på markedet med denne typen droner.

- I snart syv år har vi jobbet med helikopterdroner, men dette er noe helt annet. Nå dobler vi markedet vi har tilgang til. Nå kan vi løse problemer på en helt annen måte, og får færre og færre konkurrenter på veien, sier Wiig.

- Jeg legger merke til at en av dronene deres heter Erna. Hvis Nordic Unmanned var en norsk statsborger med stemmerett, hvilket parti ville dere stemt på i valget i september?

- Vi kaller opp noen av dronene våre etter norske statsministere, og har også varianter med navn Jens og Kjell. Dronene våre er partinøytrale, sier Wiig med et glimt i øyet.

Les også: Gründereventyrene spretter opp i oljebyen: – Mange har dratt Detroit-kortet