Gå til sidens hovedinnhold

Nordmann mistenker sine nærmeste om pengeproblemer: - En tikkende bombe

Å snakke om økonomiske problemer ligger på tabutoppen i Norge.

De dystre tallene fremkommer i en fersk undersøkelse fra Bluestep Bank. Banken tilbyr refinansiering med pant i egen bolig, samt boliglån til kunder i Norge og Sverige.

En stor andel av kundene som oppsøker Bluestep Bank, er mennesker som har en stor usikret gjeld som de ikke lenger klarer å betjene.

Banken har derfor fått analyseselskapet YouGov til å kartlegge nordmenns holdninger til betalingsproblemer og egen økonomi. Og undersøkelsen viser blant annet at:

En av tre

- 34 prosent mistenker noen i sin nærmeste bekjentskapskrets for å ha økonomiske problemer. Kun 56 prosent av disse har snakket med vedkommende om dette.
- 29 prosent av de spurte bekymrer seg månedlig eller oftere for egen evne til å betale regninger.

Les også

Menn later som de er uinteressert i sex med ett mål for øyet: Å få sex


Faktisk viser undersøkelsen at nordmenn rangerer økonomiske problemer på tabutoppen. Kun problemer i sexlivet, rusproblemer og psykiske lidelser rangeres høyere.

– Færre hadde havnet i uføre om det var større åpenhet om økonomiske problemer. Langt flere kunne ha fått hjelp dersom de tok kontakt tidligere, sier markedssjef Arne Martin Koppen i Bluestep Bank i en pressemelding.

Usikret gjeld

BlueStep Bank tilbyr for øvrig ikke forbrukslån. Svært mange av kundene som kommer til banken, har imidlertid forbrukslån og annen usikret gjeld som de ikke lenger klarer å betjene.

BlueStep Bank opplyser i en e-post til Nettavisen Økonomi 9 av 10 kunder får lavere månedsbetalinger enn de hadde før de ble kunde i banken.

Ifølge undersøkelsen til YouGov tror de fleste av oss at det er unge som har mest pengeproblemer. Men, BlueSteps erfaringer er at de store økonomiske tragediene gjerne rammer godt voksne mennesker.

Høyt forbruk

Denne generasjonen sitter riktig nok ofte på store verdier, men trenden er at mange har tilegnet seg et høyt forbruk. Forbruket skjer ofte via forbrukslån, og der det kun er små beløp på sparekontoen å tære på.

– Undersøkelsen viser at 1 av 4 mellom 50 og 60 år har tilsvarende én månedslønn eller mindre på konto til uforutsette utgifter. Det store flertallet har ikke satt opp et månedsbudsjett for husholdningen.

- Når hver tredje i samme aldersgruppe oppgir at de har usikret gjeld i tillegg til boliglånet, er dette en sammensetning som for mange er en tikkende bombe, sier Koppen i meldingen.

Les også

Vært på kondomeriet? Det vet Nav. Uheldig natt på byen? Det vet Nav.


Ta praten

Påsken er dessuten en tid hvor nordmenn bruker mer penger enn i hverdagen. Markedssjefen oppfordrer alle som mistenker noen for å ha økonomiske problemer, om å ta den vanskelige praten nå.

- En kaffekopp i hytteveggen kan være starten på en prosess som redder familier fra økonomisk ruin, sier Koppen.

Han tror færre hadde havnet i økonomisk uføre om det var større åpenhet om økonomiske problemer. Hvis man tar kontakt på et tidlig tidspunkt, kunne langt flere kunne ha fått hjelp.

Les også

Flere gir store donasjoner til gjenoppbygging av Notre-Dame-katedralen


Mistet kontrollen

– Vi snakker hver dag med mennesker som har mistet kontrollen på egen økonomi. Kundene kommer fra alle typer samfunnslag og livssituasjoner, men en fellesnevner er at mange skammer seg og holder problemene sine hemmelig for sine nærmeste, sier Koppen.

For voksne mennesker som lever over evne og ikke klarer å betale regningene sine, går problemene ofte utover barn og familie.

Kommentarer til denne saken