*Nettavisen* Økonomi.

Nordmenn betaler minst skatt

Foto: Scanpix

Sammenliknet med andre skandinaviske land, er fortsatt skattenivået i Norge lavere. En stadig mindre andel av verdiskapingen her i landet forsvinner i skatter og avgifter.

27.10.03 09:56

I forhold til bruttonasjonalprodukt (BNP), har skatter og avgifter i rike land etter 2001 utgjort en stadig mindre andel av verdiskapingen. I de andre europeiske landene har det gått i samme retning, skriver Dagsavisen.

Ifølge OECD er dette fordi skattesatsene er satt ned både for privatpersoner og næringslivet. Men den økonomiske nedturen verden over har også ført til lavere skatteinntekter for staten.

Norge har det laveste skattenivået i Skandinavia, sammenliknet med Sverige og Danmark. I Norge og Sverige kommer en større skatteandel gjennom trygdeavgifter, mens en stor del av skatteinntektene i Danmark hentes gjennom skatt på inntekt og formue.

- Det har vært sånn ganske lenge at skattetrykket i Norge er lavere enn i både Sverige og Danmark. Men mange mennesker lever fortsatt i den villfarelsen at vi ligger helt på toppen. Når det gjelder Vest-Europa ligger vi ikke langt over gjennomsnittet, sier professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole til Dagsavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.