*Nettavisen* Økonomi.

Nordmenn bruker mindre strøm

Totalforbruket av energi gikk ned med 3 prosent i 2002, sammenlignet med året før. Forbruket har ikke vært lavere siden 1997.

05.12.03 12:31

Nedgangen skyldes blant annet lavere aktivitet i industrien og redusert fyring fordi det var varmere i fjor enn året før, melder Statistisk sentralbyrå.

Faktorer som bidro til lavere energibehov i store deler av norsk økonomi var lavkonjunktur, nedgang i industriproduksjon og relativt svak vekst i tjenesteytende næringer.

Nedgang i industrien

Industrien står for mellom 35 og 40 prosent av den totale energibruken i Norge, og utviklingen i industrien har stor betydning for det totale energiforbruket. I forhold til i 2001 var det en nedgang i energiforbruket på over 7 prosent.

Innenfor tjenesteytende næringer gikk forbruket ned omtrent en prosent, mens husholdningene reduserte sitt forbruk med 1,3 prosent. Blant de større forbrukergruppene var det bare transportsektoren som økte energiforbruket.

Varmere vær og høyere pris

Elektrisitet står for omtrent halvparten av det totale energiforbruket. Bruken av strøm gikk ned i fjor med omtrent 3,5 prosent. Nedgangen kom både fordi været var varmere, og fordi prisen på strøm gikk kraftig opp på slutten av året.

Dermed ble alternative energikilder mer attraktive og begrenset økningen i kraftforbruket i denne perioden

Elektrisitetsforbruket i husholdningene gikk i 2002 ned med rundt to prosent fra året før.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.