Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn «dro» til med rekord

Om du shoppet i går, var du med på å sette norsk rekord.

Mandag 22. desember satte nordmenn ny rekord i antall kortkjøp. Til sammen dro vi kortet 5,3 millioner ganger.

- Dette er første gangen BBS har behandlet over 5 millioner kortkjøp i løpet av en enkelt dag, sier kommunikasjonsdirektør Stein-Arne Tjore til Nettavisen.

Les også: Tidenes handle-mandag

Kun ved en anledning tidligere har BBS registrert over 4,5 millioner kortkjøp. Årets julehandel har gitt fire dager med mer enn 4,5 millioner kortkjøp.

- Kvalifiserer gårsdagens kortbruk til verdensrekord?

- Det er vanskelig å si. Vi får ikke så detaljert informasjon fra andre land, men vi vet at Island har ligget høyere enn oss - i hvert fall tidligere. Hvis vi sammenligner oss med Danmark for eksempel, så dro danskene kortet 32,6 millioner ganger de første 14 dagene i desember. Vi dro kortet 42,8 millioner ganger i samme tidsrom. Danmark har en halv million flere innbyggere enn oss, så det sier litt, sier Tjore.

Lønnsomme kort
- Tjener norsk økonomi noe på at vi bruker kortet så mye?

- Absolutt. Vi får en mer effektiv økonomi. Blant annet får handelsstanden oppgjørene sine tidligere inn på konto enn ved bruk av kontanter. Det bidrar til å gjøre norske bedrifter mer likvide. I tillegg er kortbruk enormt kostnadsbesparende. Tenk bare på transport-, miljø- og sikkerhetskostnader knyttet til kontantbruk, sier Tjore. Han peker også på at forbrukere er tjent med kort fremfor kontanter.

- Mister du kortet kan du sperre det og dine forbukerrettigheter er større enn om du hadde mistet kontanter, sier han.

2,7 milliarder på en dag
Ikke overraskende ble også omsetningen rekordhøy mandag.

- Nordmenn handlet for mer enn 2,7 milliarder kroner i går og i løpet av den siste uken har betalingskortene blitt benyttet over 28,7 millioner ganger med en samlet omsetning på 13,3 milliarder kroner, opplyser Tjore.

Tallene vitner om at mange har tatt seg fri i dagene før jul for å foreta de siste juleinnkjøpene.

- Hva med dagen i dag?

- Tradisjonelt sett har 23. desember vært en god handelsdag og det vil trolig bli nok en hektisk dag for handelsstanden, men sannsynligvis vil ikke kortomsetningen bli like høy som mandag, uttaler Tjore.

Hittil i desember er det gjennomført over 75,5 millioner kortkjøp til en verdi av 32,8 milliarder kroner, viser de siste tallene fra BBS.

Reklame

KANONSALG: Halv pris på bestselgere hos Oakley