Torsdag morgen skriver politiet i en pressemelding at de har gått til et enormt beslag av kryptovaluta.

– Det er det største kryptobeslaget norsk politi har gjort noensinne, skriver Økokrim.

De opplyser videre at det er blant de største pengebeslagene i norsk historie.

– Økokrim er gode til å følge penger. Denne saken viser at vi og har stor kapasitet til å følge personer på blokkjeden, selv om de kriminelle bruker avanserte metoder, sier førstestatsadvokat Marianne Bender.

60 millioner kan være tapt

Økokrim meldte i mai i fjor om et stort kryptotyveri, der 750 norske kunder trolig var svindlet for titall millioner kroner. Nå er anslaget rundt 60 millioner kroner.

23. mars i fjor ble kryptovaluta til rundt 5 milliarder kroner stjålet i et digitalt angrep rettet mot spillet Axie Infinity. Utbyttet fra dette angrepet er blant de aller største kryptovalutatyverier i historien.

Økokrim skriver at aksjonen er en del av en storstilt internasjonal aksjon etter det digitale angrepet mot selskapet Sky Malvis og Axie Infinity.

– I mars 2022 ble fem milliarder kroner stjålet fra spillet. Ifølge FBI er det den nordkoreanske hackergruppen Lazarus som står bak. Rett etter angrepet startet hackerne med en storstilt hvitvaskingsoperasjon med svært sofistikerte metoder, som de fortsatt holder på med, skriver Økokrim.

Axie Infinity skal ha visse likhetstrekk med Pokemon. Man setter inn kryptovaluta i spillet, og så kan man tjene på å ta det ut på ulike måter.

– Det er et spill der formålet virker å være at man samler og handler og utkjemper kamper med små, søte digitale dyr. Så har dette spillet en slags økonomi. Både spillet er blitt populært og økonomien i seg selv er blitt populært, som gjør at det har store verdier ved å bli angrepet, uttalte spesialetterforsker Ola Vassli i Økokrim til Nettavisen i mai.

Det skal være muligheter for å tjene på selve spillet, en såkalt play to earn-modell. Økokrim er for øvrig fornøyd med samarbeidet med FBI og det amerikanske justisdepartementet i denne saken.

Atomvåpen i Nord-Korea

Målet til hvitvaskerne er å få kryptovalutaen ut i andre verdier som kan brukes fysisk.

Dette er ifølge Økokrim penger som kan støtte opp under atomvåpenprogrammet til Nord-Korea. Det har derfor vært viktig å spore kryptovalutaen og forsøke å stanse pengene når de prøver å ta de ut i fysiske verdier.

Økokrim vil fortsette å følge hvitvaskingsprosessen til hackerne og forsøke å stanse og beslaglegge pengene de prøver å ta ut.