Saken oppdateres

Dagligvaremarkedet lekker til Sverige og går ned 1,9 prosent, det viser tallene NielsenIQ legger fram nå i morges. Grensehandelen økte med nesten åtte milliarder kroner.

Målet mot pandemiåret 2021, var økningen på 315 prosent. Målet vi mot siste normalår før pandemiens nedstenginger, var det en nedgang på 35,3 prosent.

Nordmenn handlet dagligvarer for 224 milliarder kroner i fjor. Det er en nedgang på 5,8 milliarder kroner fra året før.

Lavpriskjeder tar mer av markedet

69,9 prosent av dagligvaremarkedet i Norge er lavprisbutikker, viser tallene fra analyseselskapet.

Tallene fra NielsenIQ viser også at butikker som Normal og Europris tar stadig mer av dagligvaremarkedet. Butikker av denne typen utgjør 6,8 prosent av dagligvaremarkedet nå.

Det var en nedgang i kategoriene «sjokolade og sukkervarer», «helse og skjønnhet» og «vaske- og husholdningsprodukter». Disse kategoriene er der dagligvaremarkedet opplever sterk konkurranse fra verdibutikker, i tillegg til grensehandel.

Tradisjonelle dagligvarebutikker som Rema 1000, Kiwi, Extra, Meny og Joker krymper stadig. Nå har de 89 prosent av dagligvaremarkedet. For fire år siden hadde de 93,1 prosent av dagligvaremarkedet.

Mindre tobakk og alkohol i Norge

NielsenIQ dekker også flere kategorier, blant disse er det de grensehandelsutsatte kategoriene som går mest tilbake i 2022.

Hovedkategorien tobakk er den som går aller mest tilbake. Totalt ble det omsatt sigaretter, rulletobakk, snus og andre tobakksprodukter for nesten 15 prosent mindre i 2022 enn i 2021.

Det samme gjelder for drikkevarer. Omsetningen er ned 5,5 prosent målt mot året før. Det skyldes særlig at det ble omsatt mindre øl.

At grensehandel påvirker omsettingen i markedet for dagligvarer er også synlig i omsetningsutviklingen per fylke i tradisjonell dagligvare. Fylkene nære svenskegrensen går mest tilbake, mens fylkene på Vestlandet og i Nord-Norge går i motsatt retning.