Ved årsskiftet hadde nemlig nordmenn totalt sett 1,8 milliarder kroner stående i bonus på Trumf-konto. Det er 5,9 prosent - eller 100 millioner kroner - mer enn i fjor, og nesten 300 millioner kroner mer enn året før.

Det er rekordhøyt. Tallet viser samlet sum for oppspart bonus i 2021 og utestående beløp fra tidligere år.

Rundt 2,6 millioner nordmenn er Trumf-medlem, som er bonusprogrammet til Norges største dagligvarekonsern, Norgesgruppen, som inkluderer kjeder som Kiwi, Meny, Joker og Spar.

- Det er viktig å ta ut Trumf-pengene, vi er alt for dårlige til det, sier Lene Drange, kjent fra TV-programmet «Luksusfellen», til Nettavisen. Hun har også skrevet bøker om privatøkonomi.

- Gir ingen avkastning

Hun råder til å ta ut pengene når du har rundt 1000 kroner stående.

- Lar du pengene stå, gir de ingen avkastning, sier hun.

Du får nemlig ikke renter på pengene som står på Trumf-kontoen.

Drange trekker for øvrig også fram at det er lurt å finne ut hvordan man kan spare opp mest mulig Trumf-bonus.

- Det er også mange andre steder enn i matbutikken du kan få Trumf-poeng, så det er lurt å sjekke hva, råder hun.

Også Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand, anbefaler alle å sjekke kontoen. Hun trekker fram at det er særlig aktuelt nå som mange sliter økonomisk på grunn av høye strømpriser.

- Det er verdt å sjekke om du har penger stående på Trumf-kontoen eller andre lignende kontoer. Det kan dekke regninger, og dermed lette et par bekymringer, sier hun til Nettavisen.

Høyeste bonus på 25 år

Trumf-sjef Kristin Bigseth er fornøyd med rekorden.

- Det er den høyeste bonussparingen i Trumf sin 25 års historie, sier hun til Nettavisen.

- Den totale omsetningen har økt, så vi må jo se det i sammenheng med det. Men vi ser også at attraktiviteten til Trumf har økt, påpeker hun.

Hun trekker fram klima- og kostholdstjenesten i Trumf-appen, som viser blant annet næringsinnhold i maten du har kjøpt, og hvor stort klimaavtrykk du har avgitt på grunn av mathandel.

I tillegg mener hun verdien av Kiwi Pluss-medlemskapet har mye å si for attraktiviteten, spesielt blant yngre. Det skyldes at man får 15 prosent i Trumf-bonus på fersk frukt og grønt, samt ferskpakket fisk.

Les også: Koster tre ganger så mye i Norge som i nabolandet

Har i snitt 750 kroner hver

1,5 milliarder av totalt 1,8 milliarder kroner er opptjent i 2021, mens de resterende 300 millionene er utestående beløp fra tidligere år.

Kiwi Pluss-kundene sparte totalt sett 930 millioner kroner i Trumf-bonus, av totalt 1,5 milliarder kroner, i 2021. Det betyr imidlertid ikke at disse kundene utelukkende har handlet på Kiwi.

I snitt hadde hver Trumf-kunde cirka 750 kroner utestående på sin konto ved årsskiftet.

Ser vi utelukkende på 2021 sparte hver Trumf-medlem 730 kroner i snitt.

- Koronapandemien har ført til at større del av forbruket er lagt igjen i Norge, så det har helt klart en påvirkning, sier Bigseth.

Les også: Norgesgruppen lanserer ny storhandelskjede

- Skaff deg oversikt

Tvetenstrand i Storebrand tror det er veldig todelt om folk har kontroll på hva de har på slike medlemskontoer.

- Noen har stålkontroll og bruker kontoene bevisst, mens en del har mindre kontroll. Skaff deg oversikt, og sjekk hvilken rente det er, oppfordrer forbrukerøkonomen.

Har du ingen regninger som haster, og heller ikke en bufferkonto du trenger å fylle opp, anbefaler Tvetenstrand å finne ut hvordan du kan få best mulig avkastning.

- Sjekk hvilken rente det er på pengene der de står i dag. Se om du bør ta de ut fortest mulig for å få bedre rente på en annen konto, eller spare dem langsiktig i fond, sier hun.

Les også: Norgesgruppen med millionstøtte til klima-og miljøprosjekter

Æ-medlemmer hos Rema 1000 får all bonusen når de handler, mens Coop-medlemmer skal ha fått oppgjøret sitt for 2021 innen månedsskiftet januar/februar. Totalen for Coop er ikke klart ennå.