Saken oppdateres.

De siste tolv månedene har nordmenn handlet for 16,6 milliarder kroner, det er en økning på 1,5 milliarder kroner, eller 9,6 prosent mot samme periode for et år siden.

Det er også suverent mest siden SSB startet sine målinger i 2004 og dermed etter alt å dømme klart mest noensinne.

– Svensk handel kan bare applaudere at vi har nesten tosifret vekst i grensehandelen. Den norske avgiftspolitikken sender arbeidsplasser og verdiskapning over grensen.

- Vi er dypt bekymret. Vi nærmer oss 17 milliarder kroner i grensehandel, det er mer enn hele den norske sportsbransjen og er veldig ødeleggende for norsk næringsliv, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel, til Nettavisen.

Olav Thon tjener

I den perioden har svenskehandelen blitt stadig høyere, samtidig som kjøpesentrene på grensen, de aller fleste eid av Olav Thon, har blitt stadig mer bygd ut. Tallene kommer etter at både Nordby og Töcksfors har meldt om rekordsterk påske i år, noe som bidrar til rekorden.

Les også: Olav Thon knuste påskehandel-rekord: – Helt fantastisk

Tallene for årets andre kvartal 3,9 milliarder kroner, mest i andre kvartal noensinne. De fire siste kvartalene er alle blant de ni mest innbringende for grensehandel noensinne.

Les også: Pristest av grensevarer: Gigantiske forskjeller på svenske og norske priser

Andre kvartal i år var også det kvartalet med flest dagsturer over kjølen med 2,49 millioner dagsturer.

Les også: Olav Thon får ikke systembolag på svenskegrensen: - Det er ille

Andersen i Virke sier at de fryktet jo at dagens tall ville vise ny rekord, noe det altså også gjorde.

- Men veksten er faktisk enda sterkere enn vi fryktet. Det viser at avgiftene i Norge er altfor store. Fire halvannen liter med Pepsi max får 30 kroner i avgifter i Norge. kommer du til Sverige, kan du få fire flasker Pepsi Max til 29,90 kroner. Altså er prisen i Sverige lavere enn avgiftene i Norge, sier han..

Vil ha barometer

Virke ønsket nå et såkalt grensehandelsbarometer. Målet med grensehandelsbarometeret er å få kunnskap om ikke bare hvor mye nordmenn handler for, men hva de kjøper.

– Vi trenger et grensehandelsbarometer nå. Grensehandelen er enorm, vokser eksplosivt og skjer gjennom så mange kanaler at vi ikke har oversikt over omfanget. Et barometer vil være viktig for å lage et avgiftssystem som gjør at vi faktisk spiser sunnere, og ikke bare tar turen over grensa for å unngå skyhøye avgifter, sier Andersen.