Spirituelle produkter tar av i Norge.

Det viser salgsdata fra betalingsløsningen Klarna, og en internasjonal undersøkelse selskapet har gjennomført i 13 vestlige land, inkludert Norden. Nettsalget av krystaller har økt med 59 prosent i Norge i løpet av det siste året. Yogaprodukter har også opplevd en stor salgsvekst.

Selskapet forteller at salget av slagverksinstrumentet cymbaler og stearinlys også gikk opp med henholdsvis 54 prosent og 25 prosent. Salget av såkalte malasmykker, som brukes til bønn eller meditasjon, har økt med hele 154 prosent fra i fjor.

– Det er flere som bruker mer tid på yoga eller meditasjon enn for to år siden. Denne økte interessen ser vi også klart at gjenspeiler seg i netthandelssalget av flere enkeltprodukter, på alt fra krystaller og bønnekjeder til yogautstyr, innenfor dette segmentet, sier markedsdirektør Thomas Elvestad i Klarna Norge.

Nettavisen avslører: Dette er hva Durek Verretts amuletter inneholder

Blir fremsnakket av kjendiser

– Noen av disse produktinnkjøpene blir også sannsynligvis brukt i forbindelse med forskjellige former for alternativ terapi, sier Elvestad.

Professor Cecilie Neumann mener folk kan bruke spirituelle produkter som trøst. Les hele hennes kommentar lenger ned.

Elvestad legger også til at produktene trolig får en kjendiseffekt.

– Det har jo også vært en del kjente og profilerte personer, både nasjonalt og internasjonalt, som har fremsnakket både krystaller og annet innenfor dette segmentet. #Crystaltok er en trend i sosiale medier, hvor den unge generasjonen sannsynligvis bidrar til å drive opp salget av krystaller, sier Elvestad.

– I løpet av de siste to årene ser vi at nye vaner er blitt formet, også når det gjelder å ta vare på vår egen fysiske og mentale velvære. Det er heller ikke utenkelig at stresset mange har opplevd gjennom pandemiperioden, har gjort at flere ser etter andre metoder enn TV-titting og boklesing for å slappe av bedre hjemme.

Les også

Glansen falmer på grunn av Durek

Nesten doblet inntjening

Selskapet Mystica.no selger slike krystaller og yogaprodukter. Bedriften doblet inntjeningen fra 4,6 millioner kroner i 2020 til 9,4 millioner i 2021. I 2019 omsatte selskapet for to millioner.

– Det er spesielt de unge, og da i særlig grad jenter, som har kommet til. I tillegg til typiske yogaprodukter, kjøpes det også stadig mer røkelse, eteriske oljer, krystaller, buddhaer, steinsmykker og malas. Dette er produkter som er mye mer typisk for Østen, men som nå kunder fra Vesten også etterspør, sier eier Jørn Haugerød til Nettavisen.

-Akkurat nå er det ametyst, rosenkvarts, bergkrystall og karneol som ligger på toppen. Det er steiner som både brukes som dekorasjon og meditasjon, men som også kan ha positiv effekt på sjel og sinn, sier Haugerød.

I Norge stormer det rundt Durek Verrett og Martha Louise i disse dager, men Haugerød tror ikke salgsøkningen har fått hjelp av diverse utspill Verrett har hatt i norske medier.

– Vi hadde sterkere økning før Durek kom til Norge, på grunn av pandemi og igangsettelse av merverdiavgift på første krone ved import. Og hans siste uttalelser om sin talisman, har ikke påvirket interessen rundt våre produkter i noen retninger.

Du kan få en krystall til 24 kroner på siden, men nettsiden selger også produkter til flere hundre kroner. En «Engelklokke» koster for eksempel 679 kroner.

Les også

Gigantisk gjennombrudd: To nye metoder kan gi håret tilbake

Fungerer som trøst

Cecilie Neumann, sosiolog og professor ved Institutt for sosialfag ved fakultet for samfunnsvitenskap på Oslo MET, forteller at hun tror folk kan søke til det spirituelle i urolige tider.

– Det er krig i Ukraina, har nettopp vært en pandemi og en tredjedel av Pakistan er under vann. Spiritualitet kan fungere som et trøsteelement. Man vil finne et eller annet man kan holde fast ved som menneske. Jeg tror folk er mye mer opptatt av spiritualitet i Norge enn vi får inntrykk av i offentligheten.

Neumann understreker at krystaller har blitt brukt til healing lenge.

– Det finnes ulike type krystaller til ulike situasjoner, sier Neumann.

En krystall skal fungere i situasjoner hvor man er lei seg, og en annen skal fungere i tider du trenger mot.

Det har også vært en trend blant mødre.

– For noen år siden var babyverden veldig positiv til krystaller. Det var et moteelement blant mødre. Man kjøpte småkrystaller for å ha på barnerommet.

Selv er Neumann også svært interessert i krystaller, og har mange i eget hjem. Hun er også i gang med å skrive en barnebok om krystaller.

– Uavhengig av om det er bergkrystaller eller ametyster bidrar det til å skape en god atmosfære i huset, sier Neumann.

Frykter du ikke at du blir lurt ved kjøp?

– Det har skjedd tidligere, og jeg kommer heller aldri til å anbefale andre å kjøpe fordi jeg vet ikke nok om selve steinen til å være sikker på at det er ekte vare.

Neumann mener man handler basert på en magefølelse.

– Hvis du skal gå inn i en krystallsteinbutikk og skal finne din stein må du gjøre litt som Harry Potter. Steinen velger deg og du trekkes mot en stein. Det er inne i det magien ligger, avslutter Neumann.

Raser mot Dureks kreft-utspill: – Han utnytter sånne som meg