Viruspandemien har rammet Spania hardt. I skrivende stund har landet 21.717 koronadødsfall, og over 208.000 personer har fått påvist smitte. Landet har vært stengt ned i mange uker, og det har rammet turistvirksomheten svært hardt. Kanariøyene, som inkluderer øyene Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura og Lanzarote, har tapt enorme summer på at turistene har vært borte.

NYHETSSTUDIO: Få de siste nyhetene om viruspandemien

Nå kommer Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres med en beskjed til alle solhungrige turister som ønsker seg tilbake.

- Det blir nok altfor optimistisk å åpne igjen innen 1. juni, men hvis noen hoteller åpner gradvis i juli eller august, så er tingenes tilstand på vei tilbake, sier Torres til den spanske avisen El Mundo.

Presidenten spesifiserer imidlertid at dette gjelder kun for lokalbefolkningen.

Sent på året

Planen er nemlig å åpne opp turistøyene i ulike faser. Først vil lokalbefolkningen få lov til å benytte seg av hotellene, så vil resten av spanjolene få lov til å komme i de sene sommermånedene. Og til slutt, nordmenn og alle andre internasjonale turister.

- I oktober, november eller desember, som er sterke måneder på Kanariøyene, vil vi kunne ta imot turister fra andre land, forteller Torres.

- Vent med å bestille

I hele verden står flyene på bakken og velkjente turiststeder har blitt forvandlet til «spøkelsesbyer». Og ingen vet heller når viruspandemien vil være over.

- Jeg ville ikke nå ha satt meg ned og bestilt en reise for våren og sommeren, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken, ifølge Fredriksstad Blad.

Les også: Advarer mot høyt alkoholforbruk under koronakrisen: – Kan bli mer mottakelig for smitte (+)

Hasle er en av landets fremste eksperter på reisemedisin, og har blant annet jobbet som feltarbeider for Leger Uten Grenser under den Vest-Afrikanske ebola-epidemien i 2014.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har sagt til NTB at med tanke på hvordan verden utenfor Norges grenser ser ut, er det lurt å planlegge for hjemme- eller Norgesferie.

Les også: Myndighetene med klar beskjed om sommerferien

- Norge er et flott land, og mange kan nå få muligheten til å oppdage nye deler av landet, sier han.

EU har også gått ut og sagt at reiser utenlands blir vanskelig i sommer.

- Jeg råder til å vente med slike planer. For juli og august kan ingen på det nåværende tidspunkt gi pålitelige spådommer, sier president i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, til den tyske avisen Bild.