*Nettavisen* Økonomi.

Norge får låne 28 mrd. av Bush

Svein Gjedrem har inngått en massiv kredittavtale for å kjempe mot dollartørken.

Det skriver Norges Bank i en pressemelding onsdag morgen.

Les mer børs og finans på NA24

Finanskrisen har medført dollartørke over hele verden, men nå får Gjedrem hjelp med å bedre dollarlikviditeten. Norges Bank har blitt enige med USAs statsbank, Federal Reserve, om en kredittavtale på fem milliarder dollar, vel 28 milliarder kroner.

LES OGSÅ: - Fredag siste frist for verdensøkonomien

- Denne avtalen gir Norges Bank ytterligere fleksibilitet til å møte uro i finansmarkedene. Norges Bank vil løpende følge markedsutviklingen og er beredt til å iverksette nødvendige tiltak for å opprettholde ordnede markedsforhold i det norske pengemarkedet, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Får tilgang
- Det betyr at Norges Bank får disponere dollar som de kan swappe raskt til seg, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NA24.

Hva vil dette ha å si for renten?

- Dette vil ikke ha noen umiddelbar betydning, Norges Bank har allerede tilført bankene dollar. Blant annet tilførte de dollar og kroner i markedet i går for å bedre situasjonen, sier Juel.

Juel sier at Norges Bank mangler ikke dollar, men han ser det mer som et opplegg for å få dollarmarkedene til å fungere.

Flere med på laget
I pressemeldingen heter det at Federal Reserve, Reserve Bank of Australia, Danmarks Nationalbank, Norges Bank og Sveriges Riksbank i dag offentliggjør etableringen av midlertidige kredittarrangementer for å møte tiltakende og vedvarende uro i de kortsiktige dollar-markeder.

Avtalen løper til 30. januar 2009.

- Skulle behovet oppstå, kan Norges Bank trekke på avtalen for å skaffe til veie dollar-likviditet i Norge. Hvis avtalen blir trukket på av Norges Bank, vil kredittavtalen skaffe til veie en likviditetsfasilitet for finansinstitusjoner i Norge tilsvarende de som tidligere er offentliggjort av andre sentralbanker, heter det i meldingen.

Ikke ekstremt viktig
- Dette er ikke ekstremt viktig for Norges Bank siden de har rikelig med valutareserver fra før. Dette innebærer at de får dollar raskere og får tilført dollar til de lokale bankene, sier Juel til NA24.

Juel tror Norges Bank har flere våpen på lur for hvis situasjonen ikke blir bedre.

-De ser an situasjonen og de burde ha god kapasitet til å gjøre det som må til, svarer Juel.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.