*Nettavisen* Økonomi.

Norge først i verden uten kontanter

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

- Dette er tiende siste jul med kontanter i Norge, sier professor til Nettavisen.

16.12.09 08:40

Norge kan bli første nasjon i verden med et kontantløst samfunn, tror og håper professor i informatikk Kai A. Olsen som underviser ved Høgskolen i Molde og Universitetet i Bergen.

Ifølge Norges Banks årsrapport om betalingssystemer sto elektroniske betalinger for hele 97 prosent av alle betalinger i 2008.

Og for hvert år minker antall kontantbetalinger til fordel for de elektroniske. Ferske tall fra Bankenes betalingssentral viser at ved utgangen av november var det handlet med 355,2 milliarder kroner på kortene – en omsetningsvekst hittil i år på 5,6 prosent.

- Det vil nok ta tid før de siste kronestykkene forsvinner, men jeg anslår at nordmenn vil ha sluttet å handle med penger i løpet av ti år fra nå, sier Olsen.

Kun kriminelle har fordel av kontanter
Han mener både folk flest, myndigheter og banker har fordel av at kontantene forsvinner.

- I dag er kontanter mest til nytte for kjeltringer som enten driver med skatteunndragelser eller med andre typer kriminelle handlinger, sier han.

Høyere gebyrer tvinger seg frem
Ifølge professoren er det bare et tidsspørsmål før norske banker blir tvunget til å ta gebyrer, og til dels høye gebyrer, for all kontantbruk.

Bankene har store kostnader ved alt som smaker av kontantbetaling. Tenk bare på alle kostnadene ved å ha bankfilialer og minibanker i drift, sier Olsen og ramser opp filialansatte, lokaler, husleie, TV-overvåkning, vakter, pengetransport, opptellingskostnader, rentetap ved kontantbruk med mer.

- Hvorfor starter ikke bankene å gebyrlegge all kontantbruk allerede nå?

- Det er kundene som finansierer kostnadene ved kontanter. Men flere og flere norske bankkunder går over til rene nettbanker uten gebyrer. Derfor er jeg ganske sikker på at norske banker snart vil bli tvunget til å sette mye høyere gebyrer på kontantbruk. Når det skjer har er det begynnelsen på slutten for kontanter i Norge, sier han.

Bør kutte 1000 kroners seddelen
For å stimulere utviklingen mot et kontantløst Norge mener Olsen myndigheten bør fjerne både 1000-kroners seddelen og også 500 kroners seddelen.

- Det vil gjøre det svært tungvindt å operere ned store beløp i kontanter. Fjerner vi alle sedlene blir det vanskeligere å være kriminell i Norge. Da vil vi begynne å eksportere banditter i stedet for å importere dem, sier han.

Kan gi Norge unikt konkurransefortrinn
Dersom utviklingen fortsetter slik professoren tror og Norge blir det først kontantløse land i verden kan det få store positive ringvirkninger for norsk næringsliv.

- Ikke bare vil norske bedrifter være ekstremt kostnadseffektive, de vil også besitte ekspertise på digitale betalingssystemer som sannsynligvis vil bli etterspurt over hele verden, sier Olsen.

Ble kontantløs i 2003
Olsen minner om at for mange nordmenn er det kontantløse samfunnet allerede kommet.

- Jeg skrev en kronikk i Dagbladet i 2003. Foranledningen var at jeg skulle kjøpe en avis i en kiosk på Flesland etter å ha vært fire dager på reise. Jeg oppdaget da at jeg ikke hadde kontanter og det gikk opp for meg at jeg hadde reist og levd i fire dager uten å ha benyttet meg av kontanter én eneste gang, sier Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.