Gå til sidens hovedinnhold

Norge fortsatt rævedilter

Norsk eksportindustri må bli enda flinkere. Ellers blir vi parkert, skal vi tro sjeføkonom John L. Rogne i Innovasjon Norge.

Til tross for optimisme i eksport-Norge: Vi greier ikke helt å henge med når våre handelspartnere surfer på en ny oppgangsbølge.

Mens eksportbedriftene hos enkelte av våre handelspartnere, som for eksempel Danmark og Finland, vil kunne få en vekst på mer enn fem prosent i år, ligger norske bedrifter an til å greie to til tre prosent.

Dette mener sjeføkonom John L. Rogne i Innovasjon Norge, tidligere Norges Eksportråd.

Rogne holdt foredrag for pressen på et seminar tirsdag. Innovasjon Norge har gjennomført en undersøkelse der ledere av norske eksportbedrifter uttaler seg om sine forventninger for 2004 (se lenke øverst til egen sak).

Svak vekst

Der fremgår det at 65 prosent av de spurte forventer realvekst i 2004. Halvparten av disse venter en omsetningsvekst på én til fem millioner kroner, mens 25 prosent tror på en vekst på mer enn 10 prosent.

- Ut fra disse tallene tror jeg ikke vi kan vente en realvekst på mer enn to til tre prosent. Skal vi få mer, må vi ha inn ny kapasitet, altså en utvidelse av dagens industri, sa Rogne.

Rogne sier at norske eksportbedrifter fortsetter å vokse med lavere takt enn veksten i verdenshandelen skulle tilsi.

- Vi har svakere vekst enn veksten i verdenshandelen. Dette ser ut til å forsterke seg i 2004, sa Rogne.

- Så langt har vi hatt råd til dette. Men det kommer et punkt hvor dette ikke går lenger, sa han.

Rogne mener Norge må bli ennå flinkere til å utnytte nisjer der vi kan hevde oss, til tross for at vårt kostnadsnivå er blant de høyeste i verden. Eksempler på slike nisjer der vi har vært flinke, er skipsutstyr og deler av it-industrien.

Solid utgangspunkt

Sammen med de andre nordiske landene, og land som Sveits, Japan, Belgia og Tyskland, er Norge blant de med høyest overskudd på handelsbalansen. Dårligst stilt er store industriland som USA, Australia og England med store underskudd.

Underskuddene i disse landene, særlig i USA, mener Rogne er en trussel mot den økonomiske veksten i verden. Rogne synes ikke det ser ut som USA greier å bringe balanse i sitt regnskap, noe de har klart tidligere når det er høykonjunktur.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året