*Nettavisen* Økonomi.

Norge fryser - strømprisen stiger

Foto: (Scanpix)

Hele Norge hakker tenner, og strømprisen kryper oppover. Strømforbruket onsdag morgen er det høyeste som er målt så langt denne vinteren.

21.01.04 13:17

Det er råkaldt over hele landet onsdag. I Kautokeino viste termometeret minus 31 da innbyggerne krøp ut av dyna i morges, mens Bardufoss og Trysil hadde minus 28. Storbyene Oslo, Bergen og Trondheim hadde henholdsvis 15, tre og 12 kalde i morgentimene.

Rekord for vinteren

Kulda fører til at strømforbruket spretter opp. Statnett målte forbruket til knapt 20.700 Megawatt mellom klokka åtte og ni i morges.

-Det er det høyeste forbruket som er målt denne vinteren, opplyser informasjonssjef Irene Meldal i Statnett til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Meldal er det ingen flaskehalser i strømforsyningen her til lands akkurat nå. Det er fortsatt mye å gå på; 15. februar 2001 var forbruket oppe i over 23.000 Megawatt.

-Dette er ikke noe ut over det vi normalt ser i løpet av en vinter. Det er sitasjoner som vi skal håndtere, sier hun.

Prishopp

På den nordiske kraftbørsen Nord Pool lå den såkalte systemprisen onsdag formiddag på 28,3 øre per kilowattime (kWh). Det er 3,5 øre høyere enn ved inngangen til denne uka, og den høyeste prisnoteringen så langt i år.

- Dette er en naturlig korrigering i forhold til de klimatiske forholdene. Høyt forbruk i hele Norden er utslagsgivende, sier kommunikasjonsdirektør Hartvig Munthe-Kaas ved Nord Pool til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Munthe-Kaas er forbruket i Sverige nå så høyt at Svenska Kraftnät har bestemt seg for å stanse eksporten noen timer i løpet av onsdagen. Også det påvirker strømprisen.

Januar 2004 dyrere enn gjennomsnittet

En systempris på 28 øre er ikke spesielt høyt sammenliknet med rekordprisene på over 80 øre vi så i januar i fjor, men strømprisene i januar i år ligger an til å bli noe høyere enn gjennomsnittet for perioden 1996 – 2003.

Meteorologene tror kulda kommer til å vare ved en stund, selv om temperaturene torsdag ser ut til å bli noe høyere enn i dag. Det finansielle markedet på Nord Pool indikerer en systempris på 26-27 øre er kWh de kommende dagene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.