I første halvdel av desember har norske vannkraftprodusenter tappet vann i et unormalt høyt tempo, fra et allerede historisk lavt nivå. Høy eksport er mye av årsaken.

Les også: Skyhøye strømpriser: Norge eksporterer 17 ganger mer enn vi importerer

En rekke personer i bransjen som Nettavisen har snakket med den siste tiden har stilt spørsmål ved om det som foregår er bærekraftig. Flere har påpekt at hvis det fortsetter slikt vil man gå tom for vann før vårsmeltingen starter.

Bransjenettstedet Europower satt denne uken fokus på hvor lite myndighetene kan gjøre for å hindre at det blir nødvendig med strømrasjonering.

Kuttet eksporten og tappingen av vannmagasinene

Nye tall fra NVE tyder på at kraftprodusentene har sett problemet: Strømeksporten falt i forrige uke med 40 prosent, samtidig som vindkraftproduksjonen økte:

- Mildvær bidro til at kraftforbruket i Norge og Norden gikk ned med 12 prosent. Samtidig gikk vindkraftproduksjonen opp i alle de nordiske landene. Til sammen medvirket det til at norsk vannkraftproduksjon gikk ned med 17 prosent, og at norsk nettoeksport falt sammenlignet med uka før, skriver NVE i sin ukesrapport.

Til tross for lavere temperaturer, og lavere belastning på vannkraften, steg strømprisen i Sør-Norge med 10 øre, og tangerte prisrekorden på strøm i løpet av en uke.

Mildværet bidro samtidig til at det fløt litt mer vann inn i vannmagasinene enn vanlig. Til sammen bidro det til at vannstanden tok et lite steg opp fra de historisk lave nivåene. Dessverre var effekten størst i Midt-Norge, som allerede har mye innestengt kraftproduksjon.

Situasjonen er fortsatt anstrengt i de svært viktige vannkraftområdene på Sør- og Vestlandet. I Sør-Norge, som er det klart viktigste produksjonsområdet, er det 31 prosent mindre vann i enn normalen, og i forrige uke var det like mye vann der som det normalt pleier å være i slutten av februar.

Eksporten ligger fortsatt på et høyt nivå

Selv om eksporten falt med 40 prosent i forrige uke, er det fortsatt på et historisk høyt nivå.

I løpet av det siste året, hvor det har blitt sagt at det har vært en tørr sommer, har Norge netto eksportert 18 TWh strøm. Det er bare 6 prosent mindre enn den samme perioden året før - til tross for at det da var rekordmye vann i norske vannmagasiner og at det bokstavelig talt rant over mange steder.

Og allerede torsdag formiddag denne uken ligger Norge an til å eksportere like mye strøm som hele forrige uke.

Les også: Ekspert med dyster melding: Slik blir strømprisene i jula