Norge får alle koronavaksiner gjennom den felles innkjøpsordning til EU, og vaksinene fordeles jevnt basert på folketall. Det betyr at fremdriften på vaksinering i utgangspunktet burde gå like rask i alle land.

Slik er det ikke i praksis.

Nye tall fra Our World in Data viser at Norge er i ferd med å havne helt bakerst i vaksineringskappløpet i Europa. Grafen under viser bare land som er en del av den felles innkjøpsordningen, der Hellas nylig gikk forbi Norge.

Hele 16 prosent flere nordmenn - rundt 250.000 personer - måttet få første vaksinedose for at vi skulle fulgt gjennomsnittet av EU-landene.

Har sagt nei til to av fire vaksiner

Hovedårsaken til at Norge faller bak i vaksineringen er at Norge har sagt nei til både vaksinen fra AstraZeneca og Janssen. Det er det bare Norge og Danmark i Europa som har valgt å gjøre.

Tallene viser at Norge fulgte EU tett, helt frem til Folkehelseinstituttet satt foten ned for Janssen-vaksinen i Norge 10. mai.

Les også: Så mye forsinkes vaksineringen når Norge dropper AstraZeneca- og Janssen-vaksinene

- Figuren viser andelen av befolkningen som har fått minst én dose. Denne andelen påvirkes både av 1) hvor mange doser som er tilgjengelige i hvert land, 2) lengden på intervallet mellom første og andre dose og 3) fullstendighet i registreringen, skriver FHI-overlege Preben Aavitsland i en e-post til Nettavisen.

- Det er bare punkt 1 som påvirkes av at vi i Norge har tatt ut AZ-vaksinen og satt Janssen-vaksinen på pause. Vi er fortsatt sikre på at beslutningen om AZ og Janssen er riktig, sier han.

Dette er et valg også Danmark har fulgt, men tallene viser at våre naboer i sør har fått en mindre forsinkelse enn Norge.

- Forskjellen mellom Danmark og Norge de seinere ukene kan skyldes at vi disse ukene har brukt de fleste leverte dosene til andredoser, og at Danmark har brukt noe Janssen-vaksinen utenfor programmet, sier han.

I Norge har det så langt ikke vært mulig å velge å ta Janssen-vaksinen, men en begrenset ordningen er på vei.

Les også: Én av fem nordmenn vil ta Janssen-vaksinen

Det er ventet at Norge vil få en betydelig økning i antall vaksinedoser fra neste uke, og at antallet som da får første dose vil øke kraftig.

Tregere utrulling kan være en fordel på lang sikt

Det at vaksineringen går saktere i Norge, er derimot ikke bare dårlige nyheter.

Alle studier viser at mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna gir en vesentlig høyere beskyttelsesgrad enn vaksinene fra Janssen og AstraZeneca. Grovt sett viser tallene av mRNA-vaksinene er 90-95 prosent effektive. De to andre vaksinene er rundt 70 prosent effektive - og muligens vesentlig mindre effektiv mot sør-afrikansk mutasjon.

I april gjorde FHI beregninger som tyder på at det å vente på mRNA-vaksinene ville gi en senere åpning av samfunnet i sommer, men at åpningen ville være permanent med den økte beskyttelsen vaksinen gir.

Ved bruk av vaksinene fra Janssen og AstraZeneca viste FHIs beregninger at det kunne bli behov for nye runder med strengere restriksjoner til vinteren.

Les også: FHI-beregninger: Bruk av denne vaksinen kan gi kortvarig glede, men langvarig bakrus