*Nettavisen* Økonomi.

Norge reddet Europa

Sentralbanksjef Øystein Olsen må kanskje sette renten opp igjen. Foto: (Scanpix)

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener oljefondet har æren for at Europas økonomi ikke gikk helt av skaftet under finanskrisen.

30.11.12 08:08

Norges Banks sentralbanksjef Øystein Olsen holdt torsdag kveld foredrag for inviterte finanstopper, deriblant representanter fra den italienske sentralbanken, på Norges ambassade i Roma. Det skriver dn.no fredag.

Olsen fortalte tilhørerne om hvordan det norske oljefondet, Statens Pensjonsfond - utland, storhandlet aksjer da de fleste andre solgte unna nærmest i panikk.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

- Fra sommeren 2007 til 2009, kjøpte fondet aksjer i det internasjonale markedet for 160 milliarder euro. Vi kjøpte én prosent av alle noterte aksjer i Europa og 0,5 prosent av alle børsnoterte aksjer på verdens andre kontinenter. Det meste av disse kjøpene skjedde gjennnom finanskrisen i 2008 og 2009, fortalte Olsen og konkluderte:

- Faktisk var det trolig tider da oljefondet var den eneste større kjøperen i markedet, noe som antagelig bidro til å stabilisere de finansielle markedene i denne perioden, sa Olsen ifølge Norges Banks offisielle utskrift av talen.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.